Piata produselor miniere devine din ce in ce mai animata in ultima vreme, mai ales pe fondul cresterii cererii pentru acest tip de produse la nivel global.
Cererea crescuta de pe piata chineza, care este cel mai mare consumator mondial de met

Piata produselor miniere devine din ce in ce mai animata in ultima vreme, mai ales pe fondul cresterii cererii pentru acest tip de produse la nivel global.
Cererea crescuta de pe piata chineza, care este cel mai mare consumator mondial de metale, a condus la preturi record pentru cupru, nichel si zinc. La nichel, de exemplu, pretul aproape ca s-a triplat in ultimii trei ani.

Brazilienii de la CVRD vor sa preia rivalul canadian Inco

Datorita luptei tot mai acerbe pentru resursele limitate de metale, sectorul minier este caracterizat in ultima vreme de tot mai multe preluari.
Cel mai nou anunt de preluare este asteptat luni, din partea companiei braziliene CVRD, Companhia Vale do Rio Doce, care se pare ca va oferi 17 miliarde de dolari pentru preluarea rivalilor canadieni de la Inco.
Dupa cum se arata intr-un material de pe BBC, oferta in valoare de 86 de dolari pe actiune ar putea fi numai inceputul unei competitii dure pentru achizitionarea activelor companiei canadiene. Inco mai primise deja oferte de la grupul american Phelps Dodge si de la cel canadian Teck Cominco. Insa oferta celor de la Teck Cominco, in valoare de 73,42 dolari pe actiune, fusese deja respinsa in favoarea celei mai generoase, de 76,20 de dolari, venita de la Phelps Dodge.
Interventia grupului brazilian spulbera toate aceste calcule si, daca va avea succes, va da nastere celui mai mare producator de nichel din lume.
Corporatia astfel formata ar ocupa si locul trei in topul celor mai diversificate firme miniere din lume.

Angajatii companiilor intra si ei in lupta

Pe cat de mari sunt sumele investite in preluari, pe atat de importante vor fi profiturile aduse de aceasta activitate din ce in ce mai lucrativa.
Minerii care lucreaza pentru aceste corporatii sunt si ei gata sa lupte pentru o felie mai mare din castigurile aduse de preturile crescute la metale. Saptamana trecuta, angajatii de la cea mai mare mina de cupru din lume, mina Escondida din Chile, au fost subiectul unui conflict de munca ce a paralizat temporar industria de profil chiliana.
Inceputa luni, greva minerilor chilieni a continuat pana vineri, cand mina Escondida functiona la numai 10% din capacitatea sa. Minerii amenintasera cu aceasta greva cu o saptamana inainte, cerand patronatului sa fie de acord cu conditii salariale mai bune pentru contractele colective de munca pentru urmatorii trei ani. Pretul la cupru ajunsese la 8.000 de dolari tona cu putin timp inainte de anuntul muncitorilor ca vor intra in greva.

Ajutate de aceste tensiuni, preturile cresc mai mult

Paralizarea productiei de cupru in Chile a condus deja la cresterea nivelului pretului la acest produs. In mod similar, anuntul companiei CVRD ca se angajeaza in lupta de preluare a companiei canadiene rivale a adus pretul nichelului la nivelul record de 27.300 de dolari pe tona.
Pretul tonei de nichel s-ar putea ridica si mai mult zilele acestea din cauza unui anunt de greva a angajatilor de la mina din Golful Voisey a Inco.
Anuntul prognozatei preluari a Inco a sporit deja pretul actiunilor companiei.
Vineri, la Bursa din New York, o actiune se tranzactiona cu 79,21 de dolari, in crestere cu 2,63 de dolari sau 3,4% fata de ziua precedenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.