Primele fotografii oficiale ale presedintelui cubanez, Fidel Castro, dupa interventia chirurgicala suferita in urma cu doua saptamani au fost difuzate ieri, cu prilejul celei de-a 80-a aniversari a liderului de la Havana, pe prima pagina a editiei el
Primele fotografii oficiale ale presedintelui cubanez, Fidel Castro, dupa interventia chirurgicala suferita in urma cu doua saptamani au fost difuzate ieri, cu prilejul celei de-a 80-a aniversari a liderului de la Havana, pe prima pagina a editiei electronice a cotidianului Juventud Rebelde.
Intr-una din cele patru fotografii publicate, El Lider Maximo, prezentat intr-o incapere, asezat, in apropierea unui pat, poarta o bluza de trening alba cu rosu si pozeaza tinand in mana editia speciala de sambata a ziarului oficial al Partidului Comunist cubanez, Granma. Se poate chiar distinge titlul "Absolviti de catre istorie". Intr-una din celelalte fotografii din Juventud Rebelde, Patriarhul apare in prim-plan, surazand, cu barbia sprijinita in pumn, iar in alte doua, vorbind la telefon. Fotografiile sunt insotite de un mesaj in care seful statului cubanez declara ca se simte fericit. In afara fotografiilor, Juventud Rebelde publica si un mesaj, atribuit lui Castro, in care liderul cubanez scrie: "Pentru toti cei care imi doresc sanatate, va promit ca voi lupta pentru ea". Presedintele isi indeamna sustinatorii sa fie prudenti, pentru ca riscurile inca exista. "A spune ca stabilitatea obiectiva s-a imbunatatit considerabil nu inseamna a inventa o minciuna. A afirma ca perioada de recuperare va dura putin si ca nu mai exista nici un risc, ar fi complet incorect", scrie Castro in mesajul sau. "Va sugerez tuturor sa fiti optimisti, dar in acelasi timp sa fiti pregatiti oricand ca sa faceti fata unor vesti rele. Poporului Cubei, nemarginita recunostinta pentru sprijinul sau plin de afectiune. Tara functioneaza si va continua sa functioneze perfect. Tovarasilor mei de lupta, glorie eterna pentru ca au rezistat si au invins Imperiul (SUA - n. red), demonstrand ca o lume mai buna este posibila", isi sfatuieste Patriarhul, compatriotii. Acelasi ziar prezinta si un mesaj-manuscris al presedintelui, scris cu mana tremuratoare si semnat "Fidel", prin intermediul caruia Castro se adreseaza celor "cinci eroi" cubanezi detinuti in SUA pentru spionaj. "Rene, Antonio, Gerardo, Fernando, Ramon: vom invinge monstuoasa nedreptate", scrie presedintele. Si cotidianul Granma a publicat, in numarul de sambata, un scurt articol - numai trei paragrafe - in care informa ca Fidel Castro s-a ridicat din pat, poate merge si vorbeste din nou, ba chiar "a muncit putin".
Chavez, cu prajituri la spital
Intreaga Cuba - autoritatile si populatia - se pregatea, ieri sa-si sarbatoreasca liderul, ajuns la venerabila varsta de 80 de ani, dintre care 47 petrecuti la carma tarii. Desi este vorba de o aniversare speciala, anul acesta, ziua de nastere a lui Castro nu va fi celebrata cu binecunoscutul fast, avand in vedere ca festivitatile se desfasoara in conditiile absentei sarbatoritului, obligat de problemele de sanatate sa delege, temporar, prerogativele la conducerea tarii, fratelui sau, Raul. Astfel, festivitatile oficiale au fost amanate pentru 2 decembrie, data ce va marca semicentenarul debarcarii de pe "Granma", nava cu care Fidel Castro s-a intors din exil, pentru a lansa gherila impotriva Guvernului de atunci, condus de generalul Batista. Totusi, muzicienii Cubei au pregatit un concert urias, care a inceput sambata seara, reunind numerosi artisti din toate generatiile. Va urma o saptamana de serbari, concerte si conferinte pentru a marca evenimentul si a aminti mostenirea castrista. Numerosi artisti si intelectuali din toata lumea si-au anuntat sosirea la Havana, in cadrul acestor manifestari.
Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, care, imediat dupa spitalizarea lui Castro, nu a pierdut nici un prilej de a-si exprima simpatia fata de prietenul sau de la Havana, a anuntat ca se va afla langa acesta, cu ocazia zilei de 13 august. "Va anunt ca maine voi fi cu Fidel, sarbatorind. Voi fi cu el incepand din aceasta noapte, la Havana. Ii duc un cadou frumos, o prajitura gustoasa, si vom sarbatori cea de-a 80-a aniversare a acestei mari figuri a Americii noastre", a declarat, sambata, liderul de la Caracas. Chavez, care este izolat in mod vizibil de liderii sud-americani, a dezvoltat relatii stranse cu Havana. Venezuela a sprijinit din punct de vedere economic Cuba, afectata de embargoul impus de Statele Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.