Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor pregateste Codul de bune practici in fermele agricole, noile prevederi urmand sa fie aplicabile de la data aderarii la UE, informeaza NewsIn. Astfel, fermierii vor putea folosi aparate cu impulsuri electrice
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor pregateste Codul de bune practici in fermele agricole, noile prevederi urmand sa fie aplicabile de la data aderarii la UE, informeaza NewsIn. Astfel, fermierii vor putea folosi aparate cu impulsuri electrice de inalta tensiune pentru distrugerea mustelor, din 2007, se arata in proiect. Acestea sunt o alternativa la dezinsectia cu substante chimice si, totodata, o metoda ecologica de distrugere a insectelor. Insectele, atrase de o lampa din cutia aparatului, ating gratarul cu sarmele aflate sub impulsuri de tensiune mare. Generatorul de impulsuri electrice este asemanator cu cel de la gardurile electrice pentru pasune. Data integrarii aduce o serie de reguli stricte de protectie a mediului pe care fermierii vor fi obligati sa le respecte. Altfel, nu vor primi subventii comunitare. Trebuie insa sa stie ca vor putea solicita subventii comunitare pentru terenurile pe care le detin chiar daca nu le lucreaza. Simpla respectare a conditiilor de mediu le asigura dreptul la finantare de la UE.
Dupa integrare, fermierii trebuie sa evite folosirea masinilor agricole agresive (freze, grape, cultivatoare) pentru afanarea si maruntirea solului, care pot ucide organismele din sol si sa-si instaleze alarme pe cositori ca sa goneasca animalele si pasarile pe care ar putea sa le raneasca. De asemenea, fermierii trebuie sa evite sa efectueze araturile timpurii (iarna - vara) pe solul prea umed, intrucat acestea conduc la "compactare" si afecteaza modul de viata al organismelor care traiesc in sol. Ei trebuie sa lase, prin rotatie, suprafete necosite pe pajisti si fanete. Trebuie sa faca parcelari si, la 3-4 ani, sa lase o parcela necosita, pentru reinsamantare naturala.
Noile reguli vor obliga fermierii sau orice posesor de animale sa stropeasca animalele moarte cu un dezinfectant inainte de a le ingropa, iar groapa trebuie sa aiba cel putin un metru, pentru a preveni dezgroparea lor de catre animale. Potrivit proiectului codului de bune practici in ferme, locul de ingropare va fi situat la cel putin 500 de metri de vatra localitatii si la cel putin 250 de metri de fantani, foraje sau izvoare din care se extrage apa potabila pentru oameni si animale. Carcasele provenite de la animale bolnave trebuie ingropate intregi (cu piele sau blana si cu toate organele interne). Fundul gropii trebuie sa fie uscat, respectiv sa nu fie acoperit cu un strat de apa. Unitatile de prelucrare a produselor vegetale (fabrici de zahar, de ulei, de sucuri de fructe etc.) si animale (abatoare, fabrici de mezeluri, de prelucrare a laptelui), nu vor scapa nici ele de rigorile UE si vor fi obligate sa se doteze cu statii de tratare a apelor uzate, din 2007. Apele uzate provenite din sectoarele mentionate nu vor mai putea fi deversate in apele de suprafata (ape interioare si marine, statatoare si curgatoare ale caror suprafete sunt in contact cu atmosfera) sau in reteaua de canale pentru irigatii sau drenaj, deoarece au un efect poluant rapid din cauza consumului biochimic de oxigen foarte ridicat. De aceea, este obligatoriu sa se foloseasca statiile de tratare a apelor uzate care conduc la obtinerea unor ape purificate care pot fi deversate in sistemul de canalizare sau pot fi folosite, daca sunt corespunzatoare calitativ, la irigarea culturilor vegetale. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.