Printre planurile aflate pe agenda de lucru a oficialilor de la Berlin, in perspectiva preluarii, din ianuarie 2007, a presedintiei UE, se afla si elaborarea unei noi politici europene in spatiul postsovietic. Cotidianul "Nezavisimaia Gazeta" noteaza
Printre planurile aflate pe agenda de lucru a oficialilor de la Berlin, in perspectiva preluarii, din ianuarie 2007, a presedintiei UE, se afla si elaborarea unei noi politici europene in spatiul postsovietic. Cotidianul "Nezavisimaia Gazeta" noteaza intr-un articol publicat recent ca, inca din primavara, in presa germana au aparut o serie de stiri, citand surse guvernamentale, referitoare la elaborarea "Unei noi politici rasaritene" a UE, avand ca directie centrala zona Caucazului. Ideea a fost materializata intr-un document intitulat "Politica de vecinatate plus", pregatit de MAE german.
"Nezavisimaia Gazeta" citeaza in acest sens cotidianul "Frankfurter Allgemaine", in opina caruia o asemenea politica ar urma sa impiedice aparitia in spatiul dintre UE si Rusia a unui "vacuum de integrare si securitate", demonstrand, totodata, interesul europenilor fata de o regiune "in care se observa concurenta geopolitica a Rusiei si Statelor Unite". In felul acesta, noteaza ziarul, diplomatia germana spera sa iasa din dilema in care, pe de o parte, UE nu se poate extinde la nesfarsit, iar pe de alta, doreste sa mentina pe orbita sa fostele republici sovietice care bat la usa ei. Documentul german, care pledeaza pentru "un parteneriat intre UE si Europa rasariteana pe calea modernizarii", vizeaza Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan. Nu este omisa nici Belarus, "imediat ce aici vor fi create premisele necesare".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.