Subiectul deconspirarii colaboratorilor fostei Securitati din randul jurnalistilor a fost preluat de presa internationala, Associated Press detaliind, in cadrul unui articol intitulat "Romania confrunta trecutul sensibil al jurnalistilor colaboratori
Subiectul deconspirarii colaboratorilor fostei Securitati din randul jurnalistilor a fost preluat de presa internationala, Associated Press detaliind, in cadrul unui articol intitulat "Romania confrunta trecutul sensibil al jurnalistilor colaboratori cu serviciile secrete" si semnat Alison Mutler, cazurile Carol Sebastian si Valentin Hossu Longin. "Unul este un fost jurnalist al BBC, cunoscut drept un critic aprig al fostilor comunisti care au condus Romania dupa caderea Cortinei de Fier. Celalalt este un editorialist respectat, al carui tata a fost prizonier politic. Ani de zile, ei si zeci de alti jurnalisti au impartasit un secret intunecat: au fost informatori ai serviciilor secrete romane din perioada comunista. Acum ei s-au confesat in urma campaniei <<Voci curate>>, care face parte din demersurile intarziate ale Romaniei de a scoate la iveala adevarul despre colaboratorii regimului condus de dictatorul Nicolae Ceausescu", scrie Alison Mutler, amintind, totodata, si de cazul Dan Ciachir, cu mentiunea ca, pana acum, "Romania si-a pastrat rufele murdare ale erei comuniste sub cheie". "Numai sub guvernul centrist, care a preluat conducerea, in 2004, de la fostii comunisti, s-a inceput deschiderea catre accesul public a aproximativ 12 kilometri de dosare ale Securitatii", continua materialul AP. "Jurnalistii care au recunoscut (colaborarea cu fosta Securitate, n.red.) in ultimele saptamani au facut-o sub presiune: campania <<Voci curate>> a cerut institutiei responsabile cu cercetarea arhivelor sa deschida dosarele referitoare la mass-media", noteaza Alison Mutler, amintind ca "modul in care au aparut aceste marturii, la aproape 17 ani de caderea comunismului, a fost indelung criticat". "Securitatea a racolat informatori chiar si cu varsta de 12 ani, care au fost intimidati, santajati sau mituiti pentru a-si turna prietenii, colegii si rudele. Chiar si acum, SRI sustine ca are ofiteri si informatori in redactiile din Romania", adauga jurnalista AP, precizand, in final, ca autoritatile de la Bucuresti investigheaza, in prezent, ororile regimului trecut in vederea condamnarii comunismului, presedintele Traian Basescu asteptand, in noiembrie, rezultatele comisiei Tismaneanu. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.