Decizia CNSAS privind colaborarea liderului PC, Dan Voiculescu cu fosta Securitate nu constituie primul caz de acest fel. Cu opt ani in urma, trecutul de politie politica al ministrului sanatatii, udemeristul Francisc Barany, a zguduit Coalitia CDR,
Decizia CNSAS privind colaborarea liderului PC, Dan Voiculescu cu fosta Securitate nu constituie primul caz de acest fel. Cu opt ani in urma, trecutul de politie politica al ministrului sanatatii, udemeristul Francisc Barany, a zguduit Coalitia CDR, scandalul soldandu-se cu demisia acestuia. Anul 2000 a adus in preajma alegerilor dezvaluirea trecutului de informator politic al decanului liberal, Mircea Ionescu-Quintus, alaturi de alt senior PNL: Dan Amedeo Lazarescu.
In 1998, nominalizarea lui Francisc Barany pentru functia de ministru al sanatatii a fost la scurt timp marcata de dezvaluirile remise presei de capitanul SRI, Constantin Alexa, care a dat publicitatii declaratia de colaborator al Securitatii a udemeristului. A urmat un proces rasunator lasat cu o condamnare de opt ani cu suspendare si trecerea in rezerva a lui Alexa. Desi in instanta a avut castig de cauza, Barany a fost silit de prim-ministrul de atunci, Radu Vasile, sa demisioneze inainte de pronuntarea verdictului. In octombrie 2004, verificarile efectuate de CNSAS in randurile candidatilor parlamentari readuceau numele lui Barany in atentia opiniei publice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.