Viorel Duru (foto), directorul Directiei Licente si Afilieri din FRF, a organizat ieri o conferinta de presa la cererea lui Mircea Sandu, pentru a da explicatii suplimentare cu privire la decizia din urma cu trei saptamani, de retragere a licentei cl
Viorel Duru (foto), directorul Directiei Licente si Afilieri din FRF, a organizat ieri o conferinta de presa la cererea lui Mircea Sandu, pentru a da explicatii suplimentare cu privire la decizia din urma cu trei saptamani, de retragere a licentei clubului Sportul Studentesc, in baza careia gruparea din Regie a fost retrogrdata in Liga a II-a. Asa cum era logic, Duru a anuntat ca clubul patronat de Vasile Siman nu mai are nici o sansa sa revina in acest sezon in prima divizie, deoarece competitia a inceput. "In cazul in care, prin absurd, Sportul Studentesc va castiga la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane, atunci poate actiona in justitie Federatia Romana de Fotbal. Locul in Liga I nu mai poate fi dat inapoi, pentru ca efectele s-au produs deja si nu pot fi reintrodusi in campionat. Pot solicita doar daune, dar in acest caz vor fi dezafiliati", a precizat Duru. Practic, pentru a ramane in sistem, Siman ar trebui sa-si retraga plangerea inaintata TAS, pentru ca si daca isi gaseste acolo dreptatea, tot nu poate face nimic. Reglementarea cu dezafilierea vine de la FIFA, care nu accepta amestecul altor organe de justitie in afara celei proprii in litigii, cu exceptia celor legate de dreptul la munca. Duru si-a continuat tirul de acuzatii la adresa lui Vasile Siman. "Vad ca a avut zeci de mii de euro sa plateasca la Lausanne, dar sa plateasca macar 30 la suta din datorii nu. A fost rea-vointa. Se crede prea destept, dar noi judecam dupa regulamente. Daca platea un minim de 30 la suta din datorie, azi Sportul juca in Divizia A", a spus Duru.
"S-a intamplat acum ce trebuia sa se intample acum trei ani"
Viorel Duru a mai precizat ca totul a fost perfect legal in retrogradarea Sportului, si nu o miscare de forta a FRF, asa cum a sustinut Siman. "Nu a fost vorba despre nici un abuz. Sportul Studentesc nu a indeplinit conditiile pentru licentiere in nici un moment. Toate rapoartele mele, intocmite pe 15 mai, pe 2 iunie si 21 iunie, au fost impotriva acordarii licentei. De doi ani Sportul primeste licenta cu larghete. In 2004, ne-am rugat de ei sa monteze scaune. Anul acesta s-a intamplat ceea ce trebuia sa se intample in urma cu trei ani", a spus Duru. El sustine ca a avut o discutie cu Mircea Sandu, presedintele FRF, in care l-a instiintat pe seful federatiei ca licenta primita anterior de Sportul Studentesc a fost acordata in baza unor conditii pe care gruparea din Regie nu le-a respectat. Viorel Duru a mentionat ca oficialii clubului Sportul Studentesc aveau la dispozitie trei cai pe baza carora clubul putea primi licenta: sa achite datoriile, sa faca o cerere de amanare de la plata datoriilor si sa declare un litigiu privind sumele datorate, ca fiind nefondate. "E adevarat, cei de la Sportul au contestat plata unor datorii, dar numai pana in luna decembrie 2004, fara ca datoriile din 2005 sa le achite", a afirmat Duru.
"Celelalte cluburi nu au datorii"
Directorul Directiei Licente si Afilieri din FRF a tinut sa explice de ce au primit celelalte cluburi din Liga I licenta, in ciuda faptului ca multe figureaza cu datorii uriase catre bugetul de stat, asa cum a aratat si ziarul ZIUA in numarul sau de ieri, numai gruparile bucurestene datorand in total 98 de milioane RON. "A aparut o declaratie a unui oficial ANAF prin care se spunea ca AFC Steaua Bucuresti are o datorie de 12 milioane de euro. Licenta este acordata numai membrilor afiliati, iar AFC Steaua nu este afiliatul nostru, ci SC Steaua Bucuresti SA, care nu inregistreaza nici o datorie la buget, conform bilantului pe anul trecut", a spus Duru. Oficialul FRF a explicat de ce datoriile fostelor asociatii sportive nu pot fi preluate de noile cluburi, care si-au schimbat forma juridica: "Nu societatile au administrat cluburile inainte, ci asociatiile. Acestea functioneaza pe baza OG 26/2000, aprobata prin Legea 127/2001 privind asociatiile si fundatiile. O a doua forma juridica de organizare a cluburilor este societatea comerciala, care functioneaza pe baza legii 31/1990. In Legea Sportului se vorbeste de transformarea asociatiilor in societati comerciale, dar nu exista norme de aplicare. Juridic nu este posibil pentru ca cele doua forme de organizare functioneaza pe legi diferite". Viorel Duru a subliniat ca datoriile vechilor asociatii pot fi preluate de noile societati comerciale numai pe baza unei hotarari judecatoresti. De asemenea, Duru a mai spus ca in cazul in care Sportul Studentesc se reorganiza in societate comerciala, putea obtine licenta fara probleme. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.