Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a mediat anul acesta trei tranzactii care ajung pana la 80 mil. euro pe segmentul de birouri autohton. Comisioanele acestor afaceri genereaza specializarea intensa a avocatilor pe piata imobiliara
Cas

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a mediat anul acesta trei tranzactii care ajung pana la 80 mil. euro pe segmentul de birouri autohton. Comisioanele acestor afaceri genereaza specializarea intensa a avocatilor pe piata imobiliara
Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a mediat anul acesta trei tranzactii record pe piata imobiliara romaneasca, care depasesc 40 milioane euro si vizeaza vanzarea unor cladiri de birouri. Cea mai rasunatoare tranzactie este preluarea imobilului de birouri Charles de Gaulle Plaza de catre fondul de investitii Accesion Fund, pentru suma record de 80 milioane euro. Achizitia Charles de Gaulle Plaza este cea mai mare afacere de pe piata imobiliara locala ca valoare, depasind achizitia din 2004 a parcului industrial Iride de catre fondul de investitii austriac Immofinanz si pe cea a proiectului de birouri Bucharest Business Park de anul trecut, tranzactii la valori estimate de 60 de milioane de euro. "Tranzactia privind imobilul Charles de Gaulle Plaza constituie un record din punctul de vedere al retetei financiare realizat de piata imobiliara din Romania in acest an, urmat imediat de Bucharest Business Park. Pe aceeasi lista se adauga, ca valoare, si tranzactia Millenium Business Center", a declarat intr-un comunicat Dan Borbely, partener si coordonator al departamentului Real Estate din firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a mediat cele trei tranzactii.

Cladiri de milioane de euro

Cladirea Bucharest Business Park a fost vanduta de catre dezvoltatorul Portland fondului austriac CA Immo, pentru 50 milioane euro. Vanzatorul afacerii BBP este dezvoltatorul imobiliar Portland Romania, care mai are in palmares o tranzactie realizata tot cu Ca Immo - vanzarea imobilului de birouri Opera Center din Capitala in 2003, pentru 25 milioane de euro.
Imobilul Millenium Business Center a fost cumparat recent cu 40 milioane euro, de catre fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company.
Preluarea cladirii din centrul Capitalei este a treia achizitie a britanicilor de la inceputul acestui an. Compania mai are in portofoliu doua imobile de birouri de clasa A - PGV Tower, unde este sediul central al Bancpost, si Construdava, achizitionat de la compania Impact. Dezvoltatorul Millennium Bussines Center, firma Aegek din Grecia, a realizat un profit substantial din vanzarea cladirii, in conditiile in care a investit 25 de milioane de dolari, iar tranzactia s-a ridicat la 40 de milioane euro, se mai arata in comunicatul casei de avocatura.

Avocatii fac profituri bunicele

Amploarea pe care au luat-o afacerile imobiliare a dus la aparitia, in cadrul unora dintre firmele mari de avocatura prezente pe piata romaneasca, a unor departamente specializate in acest domeniu. Aceasta pentru ca, potrivit avocatului Borbely, "nu exista tranzactie fara probleme". Mai mult, spune reprezentantul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, este o diferenta majora intre un avocat cu experienta in probleme imobiliare si un avocat care, chiar daca sesizeaza eventualele probleme, nu vine cu solutii si rezolvari. De cele mai multe ori exista parghiile juridice necesare pentru rezolvarea unor astfel de situatii, insa uneori cumparatorul poate decide sa se retraga dintr-un proiect, daca problemele identificate sunt iremediabile.
Principalele case de avocatura, specializate si in dreptul imobiliar, au obtinut in prima parte a anului rezultate in crestere cu pana la 30%, pe o piata a avocaturii estimata la aproape 100 milioane de euro in 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.