Deputatul PNL Titu Gheorghiof nu a facut politie politica, desi existau indicii ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea. Aceasta decizie a fost luata de CNSAS, intr-o sedinta de la sfarsitul lunii iulie, si i-a fost transmisa luni deputatului PNL. C
Deputatul PNL Titu Gheorghiof nu a facut politie politica, desi existau indicii ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea. Aceasta decizie a fost luata de CNSAS, intr-o sedinta de la sfarsitul lunii iulie, si i-a fost transmisa luni deputatului PNL. Conform unor membri ai Colegiului, citati de NewsIn, Gheorghiof ar intra intr-o categorie intermediara ce inca nu este prevazuta de legea deconspirarii Securitatii, adica chiar daca avea un angajament cu aceasta, semnat in timpul inchisorii, notele pe care le-a dat liberalul erau nesemnificative si nu au prejudiciat in niciun fel persoanele la care facea referire. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, ne-a confirmat ieri decizia in cazul Gheorghiof, mentionand ca din punctul sau de vedere legea ar trebui modificata in sensul introducerii unei noi categorii, a celor care au colaborat cu Securitatea sub diverse forme dar prin actiunile lor nu au facut politie politica. Este cazul lui Titu Gheorghiof, a minorilor care au semnat angajamente cu Securitatea sau chiar al judecatoarei Florica Bejinaru, care a primit recent o confirmare ca nu a facut politie politica. "Eu cer de vreo doua luni sa fie introduse in lege doua categorii distincte: cei care au colaborat cu Securitatea pentru ca nu au avut incotro, au fost obligati, au semnat angajament, dar au refuzat sa faca politie politica, adica nu au turnat pe nimeni si cei care au facut politie politica", a spus Cazimir Ionescu. Conform surselor citate de NewsIN, in decizia asupra cazului Gheorghiof a punctat decisiv faptul ca angajamentul a fost semnat in inchisoare, deci s-a considerat ca a fost asumat sub presiune. In plus, notele informative nu descriau atitudini adverse fata de regimul comunist, ci fapte banale din viata celor pe care Gheorghiof trebuia sa-i urmareas-ca.
Audiere in toata regula
Titu Gheorghiof a fost audiat de CNSAS in urma cu aproape o luna. Reprezentantii Colegiului au recunoscut atunci ca a fost o audiere in toata regula, in care s-au studiat documente si s-au pus intrebari. Conform procedurilor CNSAS, la audieri participa de regula cei suspectati ca au colaborat cu Securitatea, in vederea luarii unei decizii privind deconspirarea. Gheorghiof a venit insa cu alta versiune. "Am dosarul meu de Securitate. Am fost condamnat politic si urmarit", a declarat deputatul Titu Gheorghiof, la iesirea din sediul CNSAS. El a precizat ca unul din cei mai buni prieteni ai sai l-a denuntat la Securitate si s-a aratat dezamagit ca, dupa ce a facut trei ani de puscarie politica, afla ca "il toarna prietenii". Titu Gheorghiof a negat ca ar fi colaborat cu fosta Securitate atat in inchisoare, cat si dupa ce a fost eliberat. "Sunt prea multe lucruri care trebuie clarificate", si-a explicat Gheorghiof prezenta la sediul CNSAS, dupa ce le-a promis jurnalistilor ca le va relata pe larg, cu alta ocazie, tot ce s-a petrecut in timpul audierilor la CNSAS. Deputatul PNL Titu Gheorghiof a fost prima nominalizare a liberalilor pentru functia de ministru pentru relatia cu parlamentul, dupa ce Bogdan Olteanu a devenit presedinte al Camerei Deputatilor. Gheorghiof a renuntat la functia de secretar al Camerei, in urma promisiunilor ca va fi numit ministru. Ulterior, Gheorghiof a refuzat postul guvernamental, sub amenintarea ca ii va fi publicat dosarul de informator al Securitatii, dupa cum a speculat presa centrala. De asemenea, presa a relatat ca insusi presedintele Traian Basescu i-ar fi atras atentia liberalului ca nu poate deveni ministru, in aceste conditii. Gheorghiof a fost doua legislaturi la rand membru al comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru controlul activitatii SRI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.