pe suprafata de teren, taranul roman trebuie sa-si caute parcela pe fotografiile facute din avion anul trecut. Crearea acestui sistem, asa-numitul IACS - Sistem Integrat de Administrare si Control - se desfasoara contracronometru si este insemnat de
pe suprafata de teren, taranul roman trebuie sa-si caute parcela pe fotografiile facute din avion anul trecut. Crearea acestui sistem, asa-numitul IACS - Sistem Integrat de Administrare si Control - se desfasoara contracronometru si este insemnat de un binemeritat stegulet rosu in ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene.

1,5 milioane de fermieri cauta pe harta 45 milioane de parcele
Inscrisi deja in Registrul Fermelor de asta-primavara prin declaratii pe proprie raspundere, cei 1,5 milioane de fermieri trebuie acum sa identifice pe poze 45 milioane de parcele agricole, care insumeaza 9,5 milioane de hectare. Procesul a demarat acum o luna si, sustine ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, se va incheia pana la sfarsitul lunii octombrie. Dieter Goertz, euroconsilier pe probleme de IACS, considera mai probabil sfarsitul lui noiembrie. E de doi ani in Romania si ii considera pe romani "maestri ai improvizatiei". Pana acum, procesul de identificare a parcelelor a fost finalizat in 130 de localitati din 3.163, cate se afla la nivelul intregii tari. In momentul de fata se lucreaza la identificarea parcelelor in 389 de localitati. Pentru celelalte nu sunt inca gata hartile digitale.
Intreg procesul se gatuie la control, deoarece numai o harta din trei este acceptata. Rata de avizare e de 30%, unele harti sunt intoarse de trei ori. Exista acum harti digitale acceptate pentru numai 509 localitati din tara, chiar daca companiile care fac digitizarea fotografiilor au livrat catre control harti pentru 1.150 de localitati. Ministrul agriculturii recunoaste intarzierile, anuntand ca va discuta cu companiile in cauza - patru la numar - sa mai angajeze oameni, astfel incat sa livreze hartile la timp.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.