Senzatii de arsura, gust acru sau amar, regurgitatii, dureri de stomac... Sunt simptomele refluxului gastro-esofagian, una dintre cele mai frecvente boli in tarile dezvoltate. Unul din doi europeni sufera de reflux gastro-esofagian, a anuntat S
Senzatii de arsura, gust acru sau amar, regurgitatii, dureri de stomac... Sunt simptomele refluxului gastro-esofagian, una dintre cele mai frecvente boli in tarile dezvoltate.


Unul din doi europeni sufera de reflux gastro-esofagian, a anuntat Societatea Europeana de Gastroenterologie. Stresul, mesele copioase, consumul frecvent de alimente grase sau prea condimentate duc la cresterea cantitatii de suc gastric. Astfel, o parte din continutul stomacului urca spre esofag, de unde denumirea de reflux gastro-esofagian. Cand sucul gastric si resturile alimentare pornesc spre esofag se declanseaza arsurile pe care persoana le resimte in spatele sternului sau, cum spun unii, in capul pieptului.
Refluxul gastro-esofagian este foarte neplacut, dar si periculos in acelasi timp, deoarece survine mai ales noaptea. Corpul fiind la orizontala, acidul gastric stagneaza mult timp in esofag, ceea ce provoaca pe termen lung inflamarea mucoasei gastro-esofagiene, care este la originea ulcerului si cancerului gastric. De retinut ca refluxul gastro-esofagian este o boala cronica. Potrivit studiilor americane, riscul de cancer esofagian este de 11 ori mai mare in cazul refluxului gastro-esofagian nocturn decat in cazul celui diurn.
RECOMANDARI. Pentru a preveni arsurile nocturne, Societatea Europeana de Gastroenterologie recomanda evitarea consumului de alimente cu doua-trei ore inainte de culcare, dormitul pe perne inalte, controlul greutatii corporale. Persoanele cu reflux gastro-esofagian vor renunta la alcool, bauturi acidulate, cafea si tigari. Medicii insista ca persoanele suferind de arsuri gastrice sa se prezinte la un consult de specialitate. In prezent exista tratamente care combat arsurile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.