De la Bucuresti pana aici sunt 350 de kilometri, de la Timisoara 250, iar de la Cluj 220. Din "Capitala" Vaii Jiului, municipiul Petrosani, sunt mai putin de 10 kilometri, asa ca se face maximum o jumatate de ora pe un drum care a fost, candva, bine
De la Bucuresti pana aici sunt 350 de kilometri, de la Timisoara 250, iar de la Cluj 220. Din "Capitala" Vaii Jiului, municipiul Petrosani, sunt mai putin de 10 kilometri, asa ca se face maximum o jumatate de ora pe un drum care a fost, candva, bine intretinut
Orice turist care vine de la drum lung isi instaleaza "statul-major" la Cabana Rusu, situata, strategic, la confluenta principalelor trasee montane care strabat Parangul.
Cel mai greu, dar si cel mai spectaculos dintre trasee porneste de la Rusu, ajunge pe Parangul Mic, apoi pe Parangul Mare (2.514 m altitudine) si pentru cei care mai gasesc resurse pentru a-l continua se opreste la Lacul Galcescu. Poteca trece pe langa crevase in care zapada nu se topeste niciodata.
Turistii care fac frecvent acest drum (12 ore dus-intors) spun ca de pe Parangul Mare se vede Dunarea, aflata la peste 200 km departare desigur, in zilele insorite si cu ajutorul unui binoclu de performanta medie. Apropo: nu plecati la munte fara un binoclu!

Cabana Rusu, pe deasupra norilor
Prima strofa din Imnul Schiorilor suna asa: "Printre munti si printre creste/ Pe deasupra norilor/ E-o cabana ca-n poveste/ Unde-n orice iarna este/ Tabara schiorilor" Se pare ca aceasta viziune a avut-o autorul dupa de a petrecut o seara si o dimineata la Cabana Rusu. Pentru ca, desi e situata la o altitudine relativ joasa (putin peste 1.100 m), de pe terasa ei se poate admira plafonul de nori pe sub care abia se ghicesc cladirile orasului Petrosani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.