In timpul mandatului fostului presedinte de la privatizare, Ovidiu Musetescu, s-a constatat o activitate furibunda de privatizare in preajma Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, a declarat ieri actualul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea
In timpul mandatului fostului presedinte de la privatizare, Ovidiu Musetescu, s-a constatat o activitate furibunda de privatizare in preajma Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, a declarat ieri actualul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), mostenitoarea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. "Contractul de privatizare al GES Scaieni s-a semnat la sfarsitul lui 2004, in decembrie, iar cel de la Fepa Barlad pe 28 decembrie 2004, exact in ziua in care era investit Cabinetul Tariceanu", a afirmat Razvan Orasanu (foto), incercand sa explice cauzele care au dus la incheierea unor contracte paguboase atat pentru stat, cat si pentru societatile privatizate. Cele doua societati au revenit in portofoliul statului dupa privatizari esuate la inceputul acestui an.
Cazul ARO Campulung a reintrat in atentia publica, dupa ce DNA a inceput cercetarea lui Ovidiu Musetescu, in legatura cu privatizarea ARO. In acest context, seful Privatizarii a aratat ca Departamentul de Control al AVAS verifica actele de privatizare semnate de fosta Autoritate pentru Privatizare. "In masura in care vor descoperi ceva relevant, de interes public, o sa prezint rezultatele la fel, public. Insa noi nu ne constituim in organ de ancheta penal. Putem sa facem cel mult o ancheta interna, administrativa. Ne intrebam de ce s-au semnat anumite hartii in preajma Craciunului. Dar ne putem doar intreba. Sunt niste acte perfect valabile", a declarat Orasanu.
AVAS alearga dupa fiecare leu
Pe de alta parte, seful AVAS a anuntat ca institutia va continua sa blocheze conturile datornicilor, indiferent daca datoria este de 100 de lei sau de un milion de lei, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele AVAS, Razvan Orasanu. "Datornicul tot datornic se numeste indiferent de nivelul restantei. Nimeni nu trebuie sa se simta in siguranta, nici macar cei cu datorii mici", a precizat Orasanu. El a aratat ca desi multe dintre sumele datorate la sanatate nu depasesc 150 milioane lei pentru o firma, nivelul total al debitelor ajunge la aproximativ 3800 miliarde lei. "Pentru CNAS suma pe care trebuie sa o recuperam inseamna plata medicamentelor compensate pe doua-trei luni, in intreaga tara", a subliniat Orasanu. AVAS are peste 73.000 de debitori, iar valoarea totala a creantelor se situeaza in jurul a 3,5 miliarde de euro. In primele sase luni ale acestui an, AVAS a blocat peste 10.600 de conturi bancare. In urma acestei actiuni, Autoritatea a recuperat creantele de la peste 6300 de debitori, iar alti o mie de debitori si-au stins voluntar datoriile. Sumele incasate prin executari silite s-au ridicat, in perioada mentionata, la 245 milioane de lei noi. Cea mai importanta creanta bancara, de 1,312 miliarde de lei (507 milioane de dolari) este aferenta Petrom, potrivit datelor institutiei. "Cea mai mare creanta bancara este cea a SNP Petrom, in valoare 1,31 miliarde de lei, adica 507 milioane de dolari - se aplica OUG 249/2000. Cea mai mare creanta fiscala pe care AVAS o are de recuperat este cea a Companiei Nationale a Huilei, de 189 milioane lei (55 de milioane de dolari), intrand in executare silita", precizeaza AVAS. Pentru a doua jumatate a acestui an, seful AVAS ameninta cu blocarea conturilor inca 5000 de firme cu datorii la Casa de Asigurari de Sanatate. "Avem in vizor inca 12.000 de datornici pe care ii vom obliga sa plateasca pana la sfarsitul anului", a precizat Orasanu. In plus, seful AVAS a subliniat si faptul ca va "intoarce foaia" si in ceea ce priveste regiile autonome care, in curand, se vor "trezi" cu executari silite in contul datoriilor, avand in vedere ca detin terenuri care nu folosesc obiectului principal de activitate.
Control post-privatizare la SNTR
Pe de alta parte, presedintele AVAS a anuntat ca a declansat recent un control la Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR), pentru a verifica modul de realizare a investitiilor asumate prin contractul de privatizare. La inceputul anului 2004, fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a incheiat un contract de vanzare pentru 56,4% din actiunile SNTR cu consortiul Tobacco 2003/UE, format din Galaxy Energy International, firma inregistrata in Insulele Virgine, si compania italiana CTS. Pe lista actionarilor Galaxy Tobacco se afla si firma InterAgro, detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, precum si alte companii controlate de acesta, respectiv Asigurarea Romaneasca - Asirom si Rafinaria Astra Romana. Si in cazul companei Alro Slatina a fost demarat in trecut un control, in urma caruia s-a constat ca investitiile au fost realizate, a mai spus Orasanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.