Membrii delegatiei sarbe originare din Kosovo au boicotat, ieri, runda de negocieri, desfasurata la Viena, cu majoritatea albaneza sustinatoare a independentie provinciei. Astfel, oficialii delegatiei sarbe au protestat pentru faptul ca sunt tratati
Membrii delegatiei sarbe originare din Kosovo au boicotat, ieri, runda de negocieri, desfasurata la Viena, cu majoritatea albaneza sustinatoare a independentie provinciei. Astfel, oficialii delegatiei sarbe au protestat pentru faptul ca sunt tratati ca o "minoritate", informeaza Mediafax. Delegatia de la Belgrad a participat, totusi, la convorbirile de o zi, organizate sub egida ONU, referitoare la viitoarele "drepturi ale comunitatilor" in provincia administrata de Natiunile Unite, dar care face inca parte din Serbia. Boicotarea convorbirilor fusese anuntata inca de luni seara de reprezentantii minoritatii sarbe din Kosovo, "in nume personal". Fara a pune in discutie principiul negocierii, "acceptarea discutiilor referitoare la dreptul comunitatilor, ar insemna sa acceptam ca avem un statut de minoritate si este binecunoscut faptul ca un popor nu poate fi minoritar in tara sa", au declarat oficialii sarbi. "Sarbii din Kosovo sunt absenti pentru ca nu accepta sa fie tratati ca o simpla minoritate", spre deosebire de alte grupuri etnice, deoarece "ei reprezinta o natiune constituenta a provinciei Kosovo", a declarat si consilierul presedintelui sarb Boris Tadici. Acesta a subliniat ca membrii delegatiei sarbe nu pot accepta "rezultatul epurarii etnice care a avut loc dupa 1999, cand mai mult de 60 la suta din sarbi au fost expulzati din Kosovo". Belgradul a pierdut controlul efectiv asupra provinciei in urma operatiunilor NATO impotriva regimului lui Slobodan Milosevici, din 1999. Albanezii din Kosovo, majoritari in proportie de 90 la suta, solicita independenta provinciei, lucru respins categoric de Belgrad. Sarbii din Kosovo s-au opus, de asemenea, prezentei, in timpul negocierilor de ieri, in delegatia de la Pristina, a lui Fatmir Limaj, care, sustin ei, este "in continuare acuzat de crime de razboi". Fatmir Limaj a fost achitat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, in decembrie anul trecut. Vicepremierul din Kosovo, Lufti Haziri, a acuzat la randul sau sarbii ca "doresc mereu un fel de diviziune etnica", in timp ce Pristina sustine autonomia minoritatilor.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.