Situatia la Mina Baia Noua, ca de altfel si accidentul de la Lupeni, dovedeste ca minele din Romania incep sa faca victime omenesti din ce in ce mai des. Chiar prea des. Acest fapt deosebit de grav demonstreaza ca, in multe din sectoarele miniere, c

Situatia la Mina Baia Noua, ca de altfel si accidentul de la Lupeni, dovedeste ca minele din Romania incep sa faca victime omenesti din ce in ce mai des. Chiar prea des. Acest fapt deosebit de grav demonstreaza ca, in multe din sectoarele miniere, conditiile precare, neglijenta fata de factorul uman si prelungirea la nesfarsit a unei activitati nerentabile incep sa faca victime din ce in ce mai des. Ziua de ieri, la Baia Noua, a fost una a cautarilor intense si a incercarilor disperate de a gasi corpurile celor doi mineri peste care s-au prabusit peretii putului. Tot ieri, alta stire, in care se vorbea de vieti omenesti aflate in pericol, a sosit de la Lupeni, unde trei mineri au ajuns la spital in urma intoxicatiei cu gaz metan in timp ce lucrau in subteran. Pur intamplator, dar important in acelasi timp, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, se afla, in acest timp, in Landul Renania, pentru a discuta cu specialistii germani despre restructurarea industriei miniere. In cursul acestei dimineti, ministrul va pleca direct la Baia Noua pentru a urmari deznodamantul si pentru a trage concluziile la fata locului. Totodata, o ancheta va stabili cine se fac e vinovat pentru tragedia de la Baia Noua si daca este cineva responsabil de intoxicarea ortacilor de la Lupeni.

Peretii putului de la Baia Noua au continuat, ieri, sa se prabuseasca. Faptul ca peretii putului nu mai aveau stabilitate nu era o noutate. Pentru mina de la Baia Noua au fost alocate mai multe sume de bani de la inceputul acestui an pana in prezent. Cheltuielile de capital se ridica la 4 miliarde lei. De asemenea, pentru securizare au fost alocate 40 miliarde de lei vechi, subventiile destinate, printre altele, si inchiderii unor mine din zona au fost de 44 miliarde lei vechi, iar pentru investitii s-au acordat 4 miliarde lei vechi.

Ieri, la Mina Baia Noua sosisera specialistii in salvarea din subteran din Valea Jiului, pentru a ajuta la operatiunile necesare descoperirii corpurilor celor doi mineri peste care se surpasera peretii putului. Sansele de supravietuire ale acestora erau minime.

Minerii Liviu Tomoioaga, de 29 de ani, si Zdravco Ianculovici, de 42 de ani, au ramas blocati, de luni dupa-amiaza, in galeria exploatarii de la Baia Noua din judetul Mehedinti. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, locotenent Liviu Boruga, in jurul orei 16.00, o echipa formata dintr-un miner si un ajutor de miner executa lucrari de intretinere si reparatie la putul principal al Minei Baia Noua din comuna mehedinteana Dubova. In timpul lucrarilor, cei doi au fost surprinsi de o surpare a peretelui putului la nivelul orizontului 60. Imediat a fost alarmata echipa de mineri salvatori, formata din trei membri, care a intervenit la nivelul orizontului 90, pentru a incerca sa ajunga la ortacii surprinsi in subteran.

Secunde contra vietii
Membrii echipei s-au intors la suprafata fara succes, declarand, la iesire, ca nu au putut ajunge la locul in care s-ar afla colegii lor si ca, cel mai probabil, acestia nu mai sunt in viata. Purtatorul de cuvant al ISU Mehedinti, locotenent Liviu Boruga, a declarat ca, totusi, cei doi mineri ramasi in subteran mai pastreaza sanse teoretice de supravietuire, astfel ca pentru salvarea lor s-a apelat la inca o echipa de specialisti in astfel de misiuni la mare adancime. „Asa cum a hotarat directorul minei, acestea sunt singurele persoane care mai au voie sa coboare in subteran“, a spus locotenentul Boruga. Acesta a adaugat ca ISU Mehedinti tine legatura in permanenta cu ofiterii pe care i-a trimis in zona si ca dispeceratul primeste informatii in timp real in legatura cu accidentul.

ISU Mehedinti a fost anuntat in jurul orei 20.00, purtatorul de cuvant explicand intarzierea cu care au fost sesizati prin faptul ca in subteran lipsesc mijloacele de comunicare cu suprafata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.