SUA au demarat o procedura de revizuire a Sistemul Generalizat de Preferinte Comerciale (GSP) destinat favorizarii, fara obligatia de reciprocitate, a schimburilor comerciale intre tarile in curs de dezvoltare si tarile bogate, a anuntat luni Adminis
SUA au demarat o procedura de revizuire a Sistemul Generalizat de Preferinte Comerciale (GSP) destinat favorizarii, fara obligatia de reciprocitate, a schimburilor comerciale intre tarile in curs de dezvoltare si tarile bogate, a anuntat luni Administratia americana. Statele Unite au importat in 2005 bunuri in valoare de 26,7 miliarde dolari din 133 de state, in cadrul GSP. Programul, instituit in urma cu 32 de ani si care elimina taxele de import pentru mii de produse provenite din statele in curs de dezvoltare, expira la data de 31 decembrie 2006, pentru prelungirea sa fiind nevoie ca Guvernul si presedintele George Bush sa obtina sprijnul Congresului SUA. Statele vizate sunt Argentina, Brazilia, Croatia, India, Indonezia, Kazahstan, Filipine, Romania, Rusia, Africa de Sud, Tailanda, Turcia si Venezuela. Decizia de revizuire survine in urma unor plangeri ale unor congresmeni americani care sunt nemultumiti de faptul ca tari in curs de dezvoltare, precum Brazilia si India, care beneficiaza de sistemul GSP din partea SUA, nu au facut eforturile necesare pentru finalizarea negocierilor din cadrul Rundei Doha destinat liberalizarii comertului mondial.
Luni seara, Administratia Bush a demarat un proces de consultari publice pentru a decide daca acordarea de preferinte comerciale de tip duty-free ar trebui limitate, suspendate sau retrase pentru tarile ale caror exporturi in SUA in anul 2005 au depasit pragul de 100 milioane dolari. De asemenea, aceste tari ar trebui sa fi fost catalogate de Banca Mondiala, in 2005, drept economii din zona cu venituri medii ("upper-middle-income"), un alt criteriu fiind acela ca exporturile totale in 2005 sa fi fost echivalente cu cel putin 0,25% din exporturile globale. In timpul Administratiei Reagan, "tigrii asiatici" Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud si Taiwan si-au pierdut dreptul de a beneficia de sistemul GSP in urma performantelor economice deosebite, in anul 1997 Administratia Clinton luand o masura similara pentru Malaezia. Alte 17 tari si-au pierdut dreptul de a beneficia de sistemul GSP dupa ce veniturile lor per capita au depasit limitele inscrise in program.
Ramanem cu clauza
"Romania nu este afectata de procesul de revizuire si de decizia finala care va fi luata de autoritatile americane cu privire la GSP, pentru ca, de la data aderarii la Uniunea Europeana, Romania nu mai este eligibila, in baza legii americane, pentru a beneficia de aceasta schema", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert. Dupa cum informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), exporturile Romaniei pe piata SUA se desfasoara in proportie de 75% in regimul Clauzei natiunii celei mai favorizate, taxele vamale fiind similare cu cele pe care SUA le aplica si produselor exportate de UE. Winkler precizeaza ca Romania va beneficia, in continuare, inclusiv dupa aderare, de Clauza natiunii celei mai favorizate acordata de SUA Romaniei, dar si Uniunii Europene, pe baza de reciprocitate. Schimburile comerciale bilaterale au fost echilibrate depasind 2 miliarde de dolari in anul 2005, din care 1,126 miliarde dolari export si 1,114 miliarde dolari import, inregistrandu-se un excedent in valoare de 12 milioane de dolari. In baza actualei scheme de preferinte vamale americane, au fost eligibile circa 25% din exporturile romanesti. Conform statisticii americane, valoarea acestora a fost, in anul 2005, de 283,3 milioane dolari. Produsele importate de SUA din Romania, in cadrul schemei SGP cu taxe vamale zero, au inclus feroaliaje, table si benzi de aluminiu aliat, anvelope, articole de robinetarie, rulmenti, parti pentru masini si utilaje electrice, parti de turbine, radiatoare si seturi de fise electrice pentru autovehicule, lampi cu vapori de mercur sau de sodiu, instrumente muzicale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.