"Drumetii fac acum echilibristica intre legendele locului, ofertele cabanelor si sporturile extreme, pe trasee montane care le taie respiratia."
Eroul legendar Iorgovan, intr-o lupta crancena cu un balaur sangeros, a retezat cu palosul sau din gr
"Drumetii fac acum echilibristica intre legendele locului, ofertele cabanelor si sporturile extreme, pe trasee montane care le taie respiratia."
Eroul legendar Iorgovan, intr-o lupta crancena cu un balaur sangeros, a retezat cu palosul sau din greseala, se pare varful unui munte. De atunci, masivul muntos pe care s-au duelat eroul si balaurul se numeste Retezat. La poalele lui, una dintre povestile de dragoste primordiale s-a consumat intre viteazul Petru si frumoasa Ani. Asa ca locul unde si-au intemeiat ei o casa de piatra se numeste, de atunci, Petrosani. Insusi Hercule, dupa ce a invins hidra din Lerna, si-a tamaduit ranile intr-un loc binecuvantat cu ape miraculoase. Locul poarta astazi numele de Baile Herculane, si este situat pe Valea Cernei. Un boier pe nume Bolea a fost improprietarit, prin secolul XIV, cu un domeniu pe care astazi gasim Pestera Bolii si un spectaculos chei sapat de raul cu acelasi nume. In fine, in Parang, in urma ocupatiei rusesti, ne-a ramas si ceva mai mult decat folositor: Cabana Rusu. Iar maretia viaductelor si tunelurilor de pe Defileul Jiului, construite prin jertfa miilor de muncitori de la 1948, i-au facut pe multi soferi sa scape controlul volanului Pe sub poalele Retezatului si ale Parangului, de la Petrosani, pe Defileul Jiului si pana pe Valea Cernei, la Herculane, ne-am propus sa strabatem traseul Destinatiilor rezervat acestei saptamani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.