Ce-i nou in materie de legislatie rutiera? Ce aduce nou in peisajul rutier autohton Legea nr. 49 din 8 martie 2006? Ce a dorit sa sublinieze legiuitorul in cadrul unor texte din aceasta lege rutiera? Care este mesajul transmis de articolul cutare sau
Ce-i nou in materie de legislatie rutiera? Ce aduce nou in peisajul rutier autohton Legea nr. 49 din 8 martie 2006? Ce a dorit sa sublinieze legiuitorul in cadrul unor texte din aceasta lege rutiera? Care este mesajul transmis de articolul cutare sau cutare? Cum trebuie interpretat articolul referitor la... ? Cand se poate considera ca nu a fost respectat dreptul de prioritate? Ce inseamna prioritate de trecere? De cate feluri sunt intersectiile, cum sunt ele categorisite? Intrebari, nedumeriri, nelamuriri!

Punctele de penalizare au date diferite de aplicare si termene scadente la date diferite. Zona in care ele au efect cumulativ trebuie sa fie urmarita cu maximum de atentie pentru a preveni masura finala de sanctionare cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
Suspendarea dreptului de a conduce are ca efect anularea tuturor punctelor de penalizare. Insa masura aceasta, dupa cum am constatat, mai produce o consecinta, anume aceea a instituirii unei perioade de incercare de 12 luni, interval in care daca se cumuleaza alte 15 puncte de penalizare, luand drept punct de referinta data expirarii ultimei suspendari, atunci masura sanctiunii de a nu mai conduce se intinde pe o distanta de 60 de zile.
Atentie! Ultima fapta pentru care a operat suspendarea se refera la una din categoria celor mentionate de articolul in discutie, cu alte cuvinte se are in vedere cumulul primelor 15 puncte de penalizare.
Din punctul de vedere al procedurii aplicarii masurii de sanctionare cu masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce se precizeaza: politia rutiera in a carei raza de competenta materiala si teritoriala domiciliaza persoana in cauza va trimite contravenientului hotararea de suspendare in termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii care implineste termenul cumulativ de 15 puncte.
In cuprinsul acestui document se mentioneaza obligativitatea celui in culpa de a se prezenta, in termen de 5 zile, la politia rutiera pentru a depune permisul de conducere. Alineatul (7) si final al acestui articol retine atentia cu masura prelungirii termenului de suspendare cu inca 30 de zile, daca persoana convocata pentru a depune permisul de conducere refuza, evident in mod nejustificat, sa se prezinte in termenul de 5 zile la politia rutiera si sa predea permisul de conducere.
Aspectul se cuvine a fi lamurit cat mai deplin deoarece intotdeauna vor exista situatii de exceptie ce pot fi invocate. Cum trebuie inteleasa notiunea de "neprezentare in termenul prevazut, in mod nejustificat?".
Iata, exemplificativ, cateva din imprejurarile care nu fac parte din aceasta categorie: contravenientul este bolnav, internat in spital, in convalescenta, a fost supus unei interventii chirurgicale, este plecat in strainatate cu un contract legal de munca, etc.
Si totusi care este substratul nejustificarii prezente? Dorinta de a incerca sa se sustraga de la aceasta masura, credinta ca poate, poate va gasi o portita de scapare, de amanare, de intelegere, de iertare! La intrebarea "de ce nu v-ati prezentat in termenul legal de 5 zile de la data primirii citatiei la politia rutiera pentru a depunde permisul?" contravenientul poate va incerca sa ofere una din explicatiile oferite de noi cu titlul de exemplu.
Simpla invocare a unei motivarii (bolnav, plecat, etc) trebuie sa si poata fi demonstrata. Obligatia de a proba revine celui in cauza si in masura in care o poate administra, credibil si de bun simt, poate avea castig de cauza.
Clementa este un principiu al societatii democratice si administrarea conceptului implica anumite fapte si atitudini care vin in sprijinul si favoarea persoanei contravenientului. Sigur ca aceasta masura are un anume prag si intindere aplicandu-se de regula la nivelul categoriei de contravenienti care incalca legea pentru intaia oara sau aceasta fapta apare la un anumit interval de timp fata de prima incalcare.
Art. 91 indice 3 precizeaza "la cererea motivata a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc, de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza caruia a fost savarsita fapta, ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dar nu mai putin de 30 de zile, in conditiile prevazute de regulament".
O prima observatie, exista o cale legala de solicitare a reducerii termenului de suspendare. A doua observatie, termenul de suspendare nu poate fi redus sub pragul minim de 30 de zile. A treia observatie, competenta aprobarii cererii de reducere a termenului apartine sefului serviciului politiei rutiere, respectiv a sefului directiei de profil din IGPR.
Urmatoarea clarificare are in vedere asigurarea principiului competentei administrativ-teritoriale si materiale, in sensul ca solicitarea contravenientului de a i se reduce termenul de suspendare se adreseaza sefului serviciului politiei rutiere la locul savarsirii ultimei contraventii care duce la cumulul celor 15 puncte de penalizare.
Asta inseamna ca politia rutiera a locului de domiciliu nu este desemnata ca detinatoare absoluta de competenta. Locul inregistrarii ultimei fapte este si locul ce atrage competenta materiala a autoritatii chemate sa judece cererea de clementa.
Ce date se cer a fi mentionate sau ar fi bine sa le mentioneze cei interesati, in cererea de reducere a termenului de suspendare: datele de identificare, adresa, CNP, date referitoare la permisul de conducere, fapta care a dus la aplicarea masurii, existenta altor abateri (oricum, prima masura de verificare are in vedere consultarea fisei electronice a celui in cauza, fisa in care sunt mentionate datele referitoare la incalcarile de lege, fapte din categoria celor ce atrag suspendarea sau a celor ce implica cumulul de puncte de penalizare) si mai ales vechimea acestora.
Daca intr-un interval de 3 - 5 ani petentul nu a savarsit fapte din categoria celor ce atrag aplicarea masurii suspendarii, atunci sunt indreptatite temeiuri sa se aprobe solicitarea reducerii termenului de suspendare de la 90 sau 60 de zile la numai 30 de zile. Este insa putin probabil sa se admita o astfel de cerere daca faptele de suspendare reprezinta cumul de contraventii de mare pericol cum ar fi: betie, viteza, trecere pe rosu si coliziune de vehicule.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.