Ministrii au primit in cursul zilei de ieri listele cu secretarii de stat repartizati si vor trebui sa faca propuneri pentru restructurarea acestora, a declarat ieri ministrul Culturii Adrian Iorgulescu (PNL). Liberalul a declarat ca, urmare a discut
Ministrii au primit in cursul zilei de ieri listele cu secretarii de stat repartizati si vor trebui sa faca propuneri pentru restructurarea acestora, a declarat ieri ministrul Culturii Adrian Iorgulescu (PNL). Liberalul a declarat ca, urmare a discutiilor din Coalitie si din Alianta, dar si tinandu-se cont de propunerile premierului, reprezentantii partidelor parlamentare au decis sa reduca numarul de secretari de stat de la 82, cat sunt in prezent, la 52. Iorgulescu a spus ca PNL va detine 19 posturi de secretari de stat, PD - 14, UDMR - 7 si PC - 6. El a explicat ca, pana in septembrie, se va reduce cu 50% si numarul agentiilor aflate in subordinea Guvernului, a anuntat Iorgulescu. Liderii Coalitiei au mai stabilit ieri ca sase dintre actualii secretari de stat din MAI, MAE si Ministerul Justitiei sunt considerati apolitici.
Liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila a declarat ca pe langa numarul de 46 de secretari de stat repartizati partidelor politice conform algoritmului mai sunt inca sase secretari de stat, care functioneaza, in acest moment, in Ministerul Administratiei si Internelor, in Ministerul Afacerilor Externe si in Ministerul Justitiei.
Desfiintarea Cancelariei
Procesul de restructurare a Guvernului va incepe prin desfiintarea Cancelariei premierului, transferul unor autoritati in coordonarea ministerelor sau a Parlamentului si trecerea societatilor comerciale din subordinea ministerelor in portofoliul AVAS, a declarat ieri premierul Tariceanu. El a sustinut ca reprezentantii partidelor Coalitiei au acceptat propunerea sa de reducere a numarului de secretari de stat si a precizat ca aceasta masura reprezinta un prim pas pentru inceperea procesului de restructurare a aparatului administrativ. Procesul va incepe prin trecerea unor autoritati de la Cancelaria premierului in coordonarea ministerelor sau a Parlamentului. "Este foarte posibil ca aceasta Cancelarie sa se desfiinteze. Vor mai fi o serie de structuri care vor functiona in subordinea primului-ministru, intr-un aparat suplu, simplu si eficient. Vreau ca exemplul personal sa serveasca tuturor colegilor de Cabinet, pentru a trece peste considerente de ordin subiectiv si a continua restructurarea prin descentralizare", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. In ceea ce priveste societatile comerciale aflate in coordonarea ministerelor, acestea vor fi transferate in patrimoniul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a fi privatizate.
UDMR tine la vicepremieri
Restructurarea ar trebui sa continue cu agentiile guvernamentale, redirectionarea institutiilor deconcentrate catre structurile locale si apoi cu o restructurare a componentei guvernului, a afirmat ieri liderul UDMR Marko Bela. El a adus in discutie si necesitatea unei restructurari "urgente" a Ministerului Integrarii Europene. In acelasi timp insa, Marko a recunoscut ca UDMR prefera mentinerea posturilor de vicepremier, aceste functii fiind importante pentru formatiunile din Coalitie, "mai ales atunci cand apar probleme de ordin politic".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.