Intr-o miscare alarmanta pentru Uniunea Europeana, Gazprom a incheiat o alianta cu furnizorul algerian de gaz natural Sonatrach, informeaza La Tribune. Parteneriatul cu Sonatrach le da rusilor controlul asupra a o treime din gazul consumat in Europa.
Intr-o miscare alarmanta pentru Uniunea Europeana, Gazprom a incheiat o alianta cu furnizorul algerian de gaz natural Sonatrach, informeaza La Tribune. Parteneriatul cu Sonatrach le da rusilor controlul asupra a o treime din gazul consumat in Europa. In prezent, statele europene isi achizitioneaza gazul necesar mai ales din Rusia si Algeria, iar alianta dintre cele doua companii ridica semnale de alarma despre crearea treptata a unui monopol rusesc asupra energiei in Europa. Dintre companiile europene, cei de la Gazprom mai sunt in prezent aliati doar cu compania italiana ENI. Aceasta alianta evidentiaza si mai mult nevoia de a se crea o politica energetica europeana comuna.
Compania ruseasca Gazprom este in permanenta cautare de noi parteneri, mai ales pentru ca detine drepturile de exploatare a tot mai multe zacaminte. Intr-un comunicat de presa citat de Agentia RIA Novosti, Gazprom a anuntat ca este gata sa selecteze noi parteneri pentru exploatarea masivului zacamant de gaze Shtokman din Marea Barentz. Dupa cum informeaza NewsIn, zacamantul de pe coasta arctica a Rusiei contine aproximativ 3,2 trilioane metri cubi de gaze naturale si 31 de milioane tone metrice de gaz lichefiat.
Investitiile necesare in prima faza a acestui proiect sunt de aproximativ 12-14 miliarde de dolari, de aceea Gazprom cauta parteneri precum norvegienii de la Staoil si Norsk Hydro, francezii de la Total sau americanii de la Chevron si ConocoPhilips.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.