La Casa de Cultura din Alexandria se desfasoara in perioada 9 - 11 august Festivalul national de Teatru Tanar, IDEO IDEIS, organizat de tineri cu varsta intre 15 si 18 ani. De anul acesta IDEO IDEIS intra in randul festivalurilor de teatru pentru ado
La Casa de Cultura din Alexandria se desfasoara in perioada 9 - 11 august Festivalul national de Teatru Tanar, IDEO IDEIS, organizat de tineri cu varsta intre 15 si 18 ani. De anul acesta IDEO IDEIS intra in randul festivalurilor de teatru pentru adolescenti, alaturi de alte manifestari precum "DOT" Brasov, "I.D. FEST" Bacau, "TEEN PLAY" Arad si "T4T" Timisoara. Acest festival este organizat de trupa de teatru TETA, alcatuita dintr-un grup de elevi in clasele a IX-a si a X-a si CLTA (Consiliul Local al Tinerilor) Alexandria. Singurul teatru din oras a fost infiintat in 1945, dar a fost imediat transformat in cinematograf, a carui functionare a incetat de 14 ani. Proiectul are la baza dorinta tinerilor de a se conecta la cultura si de a promova arta prin teatru, adevaratele valori originale pentru a-si regasi identitatea.
Sloganul "Pas cu pas, idee cu idee" surprinde cel mai bine esenta mesajului pe care festivalul vrea sa il transmita: descoperirea artei prin teatru, stimularea imaginatiei, mai multa profunzime si mai putina superficialitate, pentru ca se bazeaza pe idee si pe continut. Juriul festivalului este alcatuit din nume importante ale teatrului din Romania: Marcel Iures, presedintele Festivalului, Adrian Titieni, Voicu Radescu, Ana Margineanu, Mircea Constantinescu, Florin Piersic Jr. si Alex Mihail. La aceasta prima editie, participa 11 trupe din toata tara, care pun in scena piese ale unor autori cunoscuti: YEATS din Arad - Exercitiu de imaginatie, de Sorina Arcereanu, CATHARSIS din Bucuresti - Casa pe granita de Slawomir Mrozek, NAMELESS din Brasov - Dupa ploaie, de Sergi Belbel, SLEEPWALKERS din Iasi - In umbra luminii de Matei Visniec, ARTA din Alexandria - Omul Transversal de Stefan Caraman, MIMESIS din Iasi - Visul unei nopti de vara de William Shakespeare, MORPHIA din Craiova - Cu usile inchise de Jean Paul Sartre, TEEN ACT din Piatra Neamt - Omul de zapada, de Lia Bugnar, BASTION din Buftea - Retorica de Alexandru Matei, YOUNG GIMMIKS din Arad - Morti si vii de Stefan Caraman, HOOLEELOGANS din Timisoara - Tarfa cu respect, de Jean Paul Sartre.
Atelierele de teatru vor fi sustinute de tineri studenti ai facultatilor de teatru din tara, propunandu-si sa ajute participantii sa descopere, intr-o maniera cat mai profesionista, modalitatea de constructie a unei piese, a unui personaj etc., constituin-du-se in adevarate lectii de actorie.
Se vor acorda 11 tipuri de premii: pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru cel mai bun actor in rol secundar, pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru cea mai buna piesa, pentru cea mai buna regie, pentru cea mai buna coloana sonora, pentru cea mai buna scenografie, pentru cea mai buna miscare scenica, pentru cele mai bune costume si premiul IDEO IDEIS.
In dimineata zilei de 9 august va avea loc Festivitatea de Deschidere a Festivalului, seara fiecarei zile fiind rezervata unui eveniment special: pe 9 august, New York Fucking City, prezentat de Teatrul "Luni", Green Hours, pe 10 august: eveniment special prezentat de "Teatrul Pod", Casa de Cultura a Studentilor, Bucuresti, iar pe 11 august va avea loc Festivitatea de premiere. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.