Ministrul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Mihail Hardau, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca pana la 31 august 2006 reprezentanti ai aceastei institutii vor elabora un pachet de masuri care vor stabili normele de desfasurare a testelor natio

Ministrul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Mihail Hardau, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca pana la 31 august 2006 reprezentanti ai aceastei institutii vor elabora un pachet de masuri care vor stabili normele de desfasurare a testelor nationale si a bacalaureatului in 2007. Prin aceste noi reglementari Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) doreste ca in anul urmator derularea acestor doua examene nationale sa fie caracterizata de normalitate, moralitate si profesionalism, a spus Mihail Hardau.

Ministrul este de parere ca ceea ce s-a intamplat in invatamantul romanesc a aratat nivelul de ipocrizie si imoralitate in care se desfasoara o parte din invatamantul romanesc.
Ministrul Educatiei si Cercetarii a amintit ca la testele nationale subiectele de la disciplina "Istoria romanilor" pentru judetul Dambovita au ajuns in posesia unui ziarist. Mihail Hardau a precizat ca au fost luate urmatoarele masuri: s-au elaborat noi variante de subiecte la disciplina "Istoria romanilor"; s-au regandit masurile de securitate si secretizare a variantelor de subiecte la Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), a fost destituit directorul SNEE, a fost numita o comisie la nivelul MEdC pentru a efectua o ancheta administrativa. Raportul a fost depus procurorului general al Romaniei si se afla in ancheta Parchetului, a anuntat ministrul Educatiei si Cercetarii.
Totodata, el a informat ca la testele nationale au participat 203.940 de elevi (96,5% din totalul celor inscrisi), din care au promovat 76,8%. Dintre cei promovati, 60,6% au obtinut note intre 9 si 10, a spus Mihail Hardau.
El a amintit ca la examenul de bacalaureat conducerea MEdC a fost sesizata ca variantele de subiecte de a doua zi la proba scrisa de "Limba si literatura romana" sunt cunoscute si se comercializeaza. La verificarea facuta de MEdC cu subiectele-martor aflate in seiful SNEE sesizarea s-a confirmat, astfel incat s-a decis elaborarea unor noi variante de subiecte la aceasta disciplina, a afirmat Mihail Hardau.
El a anuntat ca la bacalaureat au participat 186.886 de absolventi (97,7% din totalul inscrisilor) si au promovat 80,47%. Indicele de promovabilitate este diferentiat intre judete, dupa parerea MEdC, in mod nejustificat, a spus ministrul Hardau. El a dat exemplu indicele de promovabilitate de 96,3% din judetul Mehedinti, fata de cel de 59,6% din judetul Arges.

Aproape o suta de dascali vor fi sanctionati
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca propune sanctionarea a 94 de profesori care au corectat lucrari la examenul de bacalaureat. El a facut aceasta recomandare dupa ce a descoperit, in urma reverificarii unui numar de peste 1.800 de lucrari din opt judete ale tarii, ca 16% dintre acestea au fost supraevaluate.
Ministrul a propus pentru 14 profesori desfacerea contractului de munca pentru supraevaluarea lucrarilor pana la 4,5 puncte, pentru 48 sanctionarea cu diminuarea salariului cu pana la 15% pentru o perioada de sase luni si interzicerea dreptului de a participa in comisii de evaluare pentru trei ani, iar pentru 32 avertisment si interzicerea participarii in comisii de evaluari timp de un an. "Inspectoratului scolar ii revine obligatia de a constitui la nivel judetean comisii de reevaluare prin sondaj a 10% din lucrarile scrise la disciplina de limba si literatura romana. In functie de gravitatea deficientelor constatate se vor demara procedurile legale pentru sanctionarea cadrelor didactice vinovate de evaluarea incorecta a lucrarilor", a declarat Mihail Haradu. MEdC va monitoriza si va verifica prin sondaj aceste activitati, a mai spus ministrul.

MEC a beneficiat de doua rectificari de buget
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a afirmat, vineri, la sediul ministerului de resort, ca aceasta institutie a beneficiat de doua rectificari bugetare si ca fata de inceputul anului a avut loc o crestere de 7,3 ori privind investitiile in infrastructura. Astfel, in luna mai s-au investit 555 milioane de lei, iar in iulie 1.362 de milioane de lei, a precizat Mihail Hardau. Din fondul ultimei rectificari, 500 milioane lei au fost alocati invatamantului universitar, iar 862 milioane lei invatamantului preuniversitar, a precizat ministrul.
Mihail Hardau considera ca in invatamantul universitar sunt vizate 14 camine noi si 289 de camine reabilitate. In 30 de zile s-a realizat depunerea a 117 proiecte pentru platforme de cercetare interdisciplinare, a anuntat ministrul Educatiei si Cercetarii. El a informat ca pentru ciclul de licenta vor fi repartizate, saptamana viitoare, 20 milioane de euro pentru investitii in laboratoare, in redotarea universitatilor. Nu in ultimul rand, el a mai spus ca la nivelul invatamantului preuniversitar s-a finalizat dotarea cu biblioteci scolare in 9.036 de institutii.

Profesorii care cer spaga trebuie scosi din invatamant
Ministrul Educatiei si Invatamantului, Mihail Hardau, a facut, vineri, un apel catre studenti pentru a-l ajuta la inlaturarea din sistem a profesorilor care cer spaga. "Atentionez universitatile ca, pana la inceputul noului an universitar, fiecare cadru didactic sa depuna declaratia privind venitul castigat in 2005 si in 2006. Este imoral ca veniturile din invatamant sa depaseasca cel mai elementar bun simt", a declarat Mihail Hardau. El a spus ca va da ordin ca toate persoanele din minister care desfasoara activitati si in alte institutii sa se decida unde vor sa lucreze. Nu in ultimul rand, Mihail Hardau si-a exprimat opinia ca invatamantul trebuie facut dupa nevoile societatii. "Se face totul dupa profesori, nu este in regula", a declarat ministrul Educatiei si Cercetarii.

Precizari privind recentele sanctiuni propuse de ministrul Educatiei si Cercetarii
In conformitate cu Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, ministrul Educatiei si Cercetarii, domnul Mihail Hardau a decis, dupa recorectarea unui numar de 1.839 de lucrari la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii, sanctionarea a 94 de cadre didactice care au supraevaluat tezele candidatilor.
Avand in vedere aceasta masura, se impun o serie de precizari:
1. Cele 1.839 de lucrari recorectate provin din 8 judete, selectate aleatoriu de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in urma analizei rezultatelor inregistrate in sesiunea iunie - iulie 2006 a examenului national de Bacalaureat. Promovabilitatea inregistrata in aceste judete este diferita (de exemplu: Mehedinti - 96,34% versus municipiul Bucuresti - 66,96%).
2. Baremul de corectare nu este facultativ si trebuie respectat intocmai. Nerespectarea sa are consecinte directe asupra viitorului traseu educational al candidatului favorizat sau defavorizat. Prin urmare, repercusiunile in astfel de cazuri trebuie suportate si de evaluator.
3. Ministrul Mihail Hardau a propus toate aceste sanctiuni in urma constatarii unor diferente de 1,5-4,5 puncte intre notele profesorilor din centrele de evaluare si a corectorilor din comisia constituita la nivelul MEdC, care a avut ca obiect de activitate recorectarea celor 1839 lucrari de la proba de limba si literatura romana. In conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2006, Inspectoratele Scolare Judetene vor analiza propunerile ministrului si vor lua decizii in legatura cu aceste sanctiuni, in conformitate cu Legea 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic.
4. Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a propus sanctiuni pentru cei vinovati de colectarea fondului de protocol menit sa-i "sensibilizeze" pe componentii comisiilor de examen si a denuntat acest comportament de fiecare data. De asemenea, a precizat, in repetate randuri, ca strangerea acestor sume de bani este o practica imorala si penala care nu are ce cauta in sistemul de invatamant si ca persoanele depistate vor suporta rigorile ce decurg din savarsirea acestei fapte.
5. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a solicitat, de asemenea, tuturor Inspectoratelor Scolare Judetene, recorectarea unui esantion de 10% din lucrari, aceasta sarcina fiind atent monitorizata de catre MEdC. Solicitarea se regaseste in prevederile art. 52 din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2006, actiunea de reevaluare avand termen limita 1 noiembrie 2006.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.