Pana la 25 august, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) asteapta scrisori de intentie de la potentialii investitori in minele companiilor Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si Minvest Deva. Pana la 25 august, Ministerul Economiei si Comert
Pana la 25 august, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) asteapta scrisori de intentie de la potentialii investitori in minele companiilor Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si Minvest Deva.

Pana la 25 august, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) asteapta scrisori de intentie de la potentialii investitori in minele companiilor Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Noua si Minvest Deva, care au datorii de 553 milioane de lei noi (circa 160 milioane de euro). Alte trei companii, Baita Stei, Remin Baia Mare si Minbucovina Vatra Dornei, isi vor astepta randul, toate urmand sa nu mai primeasca subventii de la 1 ianuarie.
Companiile miniere vor incheia contracte de inchiriere a activelor cu investitorii si de folosire a licentelor de exploatare, potrivit oficialilor MEC. Investitorii vor fi, practic, platiti in natura, cu minereuri, aceasta fiind doar un pas catre o privatizare reala. Specialistii in fuziuni si achizitii corporatiste considera ca putini investitori ar fi interesati de astfel de tranzactii, cu exceptia caselor de comert mai mici din domeniu. Ei considera ca etapa declansata de MEC are avantajul de a nu inchide companiile respective, evitand sau ameliorand efectele sociale aferente. O eventuala vanzare a companiilor ""la valoare de lichidare"" are sanse mici de reusita, sau nu ar acoperi datoriile, avand in vedere echipamentele vechi din domeniu, cea mai atractiva fiind concesiunea zacamintelor.
De altfel, strategia aprobata de Guvern pentru cele sase companii promite investitorilor privatizarea.
Cupru Min detine in exploatare zacaminte de cupru si andezit, Moldomin exploateaza zacaminte de cupru, iar Minvest Deva, care are datorii de 421,4 milioane de lei, detine in exploatare perimetre
de minereuri de cupru, aur, fier.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.