Dupa ce Banca Centrala a anuntat ca nivelul ratei dobanzii de referinta, pentru luna august, va fi mentinut la 8,75%, ceea ce confirma faptul ca nu au intervenit modificari ale politicii monetare, reactiile analistilor economici nu au intarziat sa a
Dupa ce Banca Centrala a anuntat ca nivelul ratei dobanzii de referinta, pentru luna august, va fi mentinut la 8,75%, ceea ce confirma faptul ca nu au intervenit modificari ale politicii monetare, reactiile analistilor economici nu au intarziat sa apara. Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca mentinerea ratei dobanzii la 8,75% este echivalenta cu faptul ca Banca Nationala a devenit mai increzatoare in posibilitatea de a atinge inflatia propusa la inceputul anului. Totodata, presedintele GEA crede ca „decizia BNR de a mentine dobanda de referinta mai inseamna si recunoasterea existentei presiunii inflationale, care a determinat cresterea dobanzii de referinta de la 8,5%, cat era la inceputul anului 2006, la 8,75%, rata din prezent“. Fostul ministru al finantelor, Daniel Daianu, este de parere ca Banca Nationala ar trebui sa mentina pe tot parcursul anului dobanda de interventie de 8,75%, deoarece trebuie sa fie un etalon pentru bancile comerciale. Daianu a adaugat, de asemenea, ca bancile comerciale isi fixeaza dobanzile in functie de deciziile BNR privind dobanda de referinta. „Astfel, este posibil ca acea sta sa nu se cunoasca in marirea dobanzilor la creditele in lei“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.