Sa presupunem, prin absurd, ca Ceausescu traieste si se prezinta maine la usa CNSAS, pentru a demonstra, cu un camion de argumente, ca nu a colaborat cu politia politica a regimului comunist. Oare Colegiul care ne traduce sensurile dosarelor Securit
Sa presupunem, prin absurd, ca Ceausescu traieste si se prezinta maine la usa CNSAS, pentru a demonstra, cu un camion de argumente, ca nu a colaborat cu politia politica a regimului comunist. Oare Colegiul care ne traduce sensurile dosarelor Securitatii ar admite contestatia fostului sef al statului? Intrebarea, care "ieri" ne-ar fi parut oarecum stupida, "astazi" - observand ce se intampla in Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - ne pune pe ganduri.
Am vazut cum in celebrul caz Felix-Voiculescu cei mai multi membri ai conducerii CNSAS s-au razgandit sau au devenit indecisi dupa nici doua luni de la infierarea, in unanimitate, a subiectului. Ciudat este ca printre cei care si-au schimbat parerea peste noapte se numara fosti magistrati, teologi, cercetatori - oameni care cunosc gravitatea stigmatului pus, la un moment dat, pe fruntea cuiva. Colegii lor spun ca, in conditiile in care "apararea" lui Voiculescu nu a venit cu indicii elocvente, schimbarea optiunii "juratilor" nu se justifica. Pe margine, publicul nu mai stie ce sa creada. Si nu mai poate tolera, la nesfarsit, situatia in care un roman controversat, inca neaparut pe piata, este totusi comentat si criticat pe toate posturile.
Felix ramane invaluit in mister. Pentru ca "dublura" Dan Voiculescu nu a binevoit sa-i dezvaluie manuscrisele dedicate Securitatii, incalcandu-si promisiunea. Nici CNSAS, prin decizia luata la balotaj, nu ne lamureste pe deplin cu privire la Felix. Pana cand Justitia se pronunta, nu ne ramane decat sa observam cum anumite programe/antene/ziare ni-l infatiseaza pe Felix drept patriot, roman imaculat, in timp ce alte vehicule media jura ca personajul in cauza a facut politie politica la greu.
De acum incolo, zi de zi vor aparea zvonuri ca pe masa CNSAS se opereaza dosarul unui politician sau al altuia. Ieri a fost randul Monei Musca, parlamentar care se bucura de o inalta cota de incredere, potrivit sondajelor de opinie. "Astazi", membrii Colegiului vor transpira poate in fata altor documente, pentru ca "maine" sa fie nevoiti sa emita o concluzie pe care nimeni nu va mai pune nici o baza. Ce se va alege din promisa reforma morala, axata pe deconspirarea Securitatii si a uneltelor sale, daca institutia abilitata sa ne prezinte patatii trecutului tradeaza asemenea slabiciuni?
Modul in care a fost tratat la varful CNSAS cazul Felix-Voiculescu ne-a convins in privinta eficientei institutiei menite sa faca lumina in umbra trecutului. Nici o speranta. "Astazi" a incercat sa demonstreze consecventa prin votul dublu al presedintelui de sedinta, dar "maine", peste cateva luni adica, in locul lui Claudiu Secasiu va decide altcineva. Un fost magistrat, un teolog sau un cercetator. Iar rezultatul poate fi altul. In plus, sumedenia de cereri privind verificarea cu prioritate a unor cereri venite dinspre diferite zone ale societatii va complica si mai tare viata Consiliului. Sufocat de cereri de verificare, CNSAS va da chix, emitand solutii pripite pe baza unor analize superficiale facute sub presiunea timpului. Continuand in acest fel, institutia isi va pierde credibilitatea si va intra intr-o noua criza. Poate ultima.
Numai politicienii, decidentii zilei, pot stopa declinul de incredere al CNSAS. Ei au la indemana parghiile promovarii unei solutii fericite: publicarea dosarelor Securitatii pe Internet. Propunerea, lansata de ZIUA in urma cu putin timp, a fost salutata de reprezentanti ai tuturor partidelor politice parlamentare. Toti au admis ca impacarea cu trecutul va fi mai rapida daca oricare cetatean va avea liber acces la arhivele Securitatii. Sa vada si sa judece singur cine este vinovat si cine nu. Si sa voteze, astfel, potrivit propriilor perceptii, nu teleghidati de CNSAS ori de atotcunoscatori prezenti la talk-show-uri.
In fine, cu toate felicitarile marturisite, nici un partid politic nu a preluat pana acum initiativa postarii dosarelor pe Internet. Macar formatiunile care au propus membri in conducerea CNSAS ar trebui sa se intrebe de ce tot mai multi membri ai Colegiului sustin ca dosarele politicienilor ar trebui publicate integral, potrivit modelului polonez. Mircea Dinescu este unul dintre cei care pledeaza pentru aceasta solutie. Si Cazimir Ionescu. Mai sunt si alti reprezentanti ai CNSAS care, incantati de idee, prefera un Consiliu pe postul de paznic onest decat de judecator stramb.
Mai exista, desigur, posibilitatea incremenirii in proiect si a extinderii vanatorii de vrajitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.