Revenit marti de la Moscova, Vladimir Voronin a convocat imediat o sedinta la care au participat presedintele Parlamentului, primul-ministru si ministrul de Externe. Seful statului a dispus elaborarea unui plan de depasire a problemelor existente
Revenit marti de la Moscova, Vladimir Voronin a convocat imediat o sedinta la care au participat presedintele Parlamentului, primul-ministru si ministrul de Externe.

Seful statului a dispus elaborarea unui plan de depasire a problemelor existente in raporturile moldo-ruse. Voronin a vorbit si despre ""un sistem de compromis"" in solutionarea diferendului transnistrean, bazat pe reconfirmarea ""neutralitatii strategice a Republicii Moldova"".
Potrivit ziarului rus Kommersant, planul de normalizare a relatiilor moldo-ruse cuprinde, intre altele, reconfirmarea neutralitatii militare a Republicii Moldova (adica renuntarea la ideea de a adera la NATO), proclamarea limbii ruse (care are deja multe privilegii) ca a doua limba de stat in schimbul incetarii misiunii ruse de pacificare in Transnistria, precum si o larga autonomie regiunii transnistrene.
JOC DUBLU. Ziarul Timpul de la Chisinau scrie ca, daca planul propus e adevarat, ""atunci avem tot temeiul sa afirmam ca aceasta vizita la Moscova este un act de capitulare neconditionata si benevola a Republicii Moldova in fata Rusiei. Voronin mereu a jucat la doua capete de masa, pierzandu-si astfel credibilitatea si in fata Occidentului, si in fata Rusiei"". Consilierul lui Voronin, Mark Tkaciuk, are alta parere: ""Este clar ca aceasta intalnire va imprima un nou dinamism relatiilor moldo-ruse. Dezghetarea relatiilor noastre a inceput"". (Vitalie Calugareanu, Chisinau)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.