Doi mineri au fost surprinsi, luni dupa-amiaza, in subteran de surparea peretelui unui put de la mina Baia Noua din comuna mehedinteana Dubova. Zdravco Ianculovici, de 42 de ani, si ajutorul de miner Liviu Tomoioaga, de 29 de ani, executau lucrari de
Doi mineri au fost surprinsi, luni dupa-amiaza, in subteran de surparea peretelui unui put de la mina Baia Noua din comuna mehedinteana Dubova. Zdravco Ianculovici, de 42 de ani, si ajutorul de miner Liviu Tomoioaga, de 29 de ani, executau lucrari de reparatie si intretinere la o adancime de aproximativ 60 de metri. In timpul lucrarilor, cei doi au fost surprinsi de o surpare a peretelui putului. Imediat a fost sesizata echipa de mineri salvatori formata din trei membri, care a intervenit la nivelul orizontului 90, pentru a incerca sa ajunga la ortacii surprinsi in subteran. Dupa aproximativ patru ore a fost anuntat si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, la mina deplasandu-se un echipaj al SMURD, doua ambulante, dintre care una dotata cu echipament complet de resuscitare, un echipaj operativ al Inspectoratului, fiind aduse in zona si mijloace de interventie precum aparat de respirat cu aer comprimat. "Am fost informati, in jurul orei 23.30, de catre salvatorii mineri care au coborat dupa victime ca nu au reusit sa ajunga la colegii lor. Mai mult, acestia au spus ca, dupa ce au vazut acolo, nu le mai dau, practic, nici o sansa de supravietuire", a declarat, citat de Mediafax, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Mehedinti, locotenent Liviu Boruga, precizand ca echipa de salvatori a iesit din subteran in jurul orei 23.30.Acesta a spus ca, totusi, cei doi mineri ramasi in subteran mai pastreaza sanse teoretice de supravietuire, astfel ca pentru salvarea lor s-a apelat la inca o echipa de specialisti in astfel de misiuni la mare adancime. "Asteptam, peste cateva ore, o echipa de salvatori profesionisti de la Petrosani. Nu stim cand vor veni. Este foarte greu de ajuns la mina, drumul este extrem de accidentat. De indata ce vor ajunge, vor cobori dupa cele doua victime. Asa cum a hotarat directorul minei, acestea sunt singurele persoane care mai au voie sa coboare in subteran", a spus locotenentul Boruga.
Cautari reluate
Cautarile au fost reluate ieri dimineata, o echipa de salvatori profesionisti de la Petrosani si colegi ai acestora de la Baia Noua coborand in mina. Cei 19 salvatori au intrat in subteran la ora 6.00 si au inceput sa sape un tunel de jos in sus, spre frontul in care Zdravka Ianculovici si Liviu Tomoioaga au fost surprinsi de suruparea peretilor. Acestia au iesit in jurul orelor 14.00, nereusind sa ii salveze pe cei doi mineri. La iesirea din subteran, salvatorii au declarat ca este putin probabil ca ortacii mehedinteni sa mai fie in viata dupa 20 de ore blocati in mina. Mai mult, dupa estimarile facute la fata locului de specialistii deplasati la mina Baia Noua, tonele de pamant cazute in put peste cei doi ortaci ar putea fi scoase in circa doua saptamani. Totusi, echipele de salvatori au precizat ca, cu toate acestea, vor continua cautarile.
Incident si la Lupeni
Un incident a avut loc si la Exploatarea Miniera Lupeni, trei ortaci ajungand la spitalul din localitate, ieri dupa amiaza, dupa ce s-au intoxicat cu gaz metan in timp ce lucrau in subteran, intr-o zona aflata la intersectia cu o galerie in care s-au inregistrat acumulari de metan. Seful Serviciului de securitate si sanatate in munca, Ileana Bodea, a declarat ca cei trei formau o brigada de intretinere, se aflau la intersectia cu galeria cap a panoului numarul sase, unde, in cursul zilei de luni, au fost semnalate mari acumulari de metan. Conform acesteia, ortacii s-au intoxicat cu gazul emanat din galerie. Bodea a mentionat ca in zona respectiva lucrau mineri salvatori, echipati corespunzator cu masti de gaze, in timp ce minerii care s-au intoxicat nu aveau echipament de protectie si nu aveau ce cauta acolo. Cei trei au fost internati la Spitalul din Lupeni, iar starea lor de sanatate este stabila. O echipa formata din inspectori de munca a inceput o ancheta pentru a afla imprejurarile care au determinat producerea incidentului.
De asemenea, premierul Tariceanu i-a cerut ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, sa dispuna constituirea unei comisii de ancheta care sa investigheze cauzele producerii celor doua accidente. Tariceanu i-a cerut ministrului Seres sa aplice masurile necesare in legatura cu situatia minerilor afectati. Totodata, primul ministru i-a solicitat si consilierului pe probleme de minerit, Ludovic Fodor, sa se deplaseze de urgenta la cele doua exploatari miniere, pentru a se informa la fata locului asupra circumstantelor in care s-au produs accidentele si asupra derularii operatiunilor de interventie. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.