Muzeul de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus" (Sibiu), parte integranta a Complexului National Muzeal ASTRA, detine in patrimoniul sau cea mai completa si valoroasa colectie de cahle transilvanene din intreaga tara, valorificata prin expozitia de baza
Muzeul de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus" (Sibiu), parte integranta a Complexului National Muzeal ASTRA, detine in patrimoniul sau cea mai completa si valoroasa colectie de cahle transilvanene din intreaga tara, valorificata prin expozitia de baza "Cahle transilvanene (sec. XV-XIX)", amenajata in subsolul imobilului din Piata Huet nr. 12.
Organizatorii propun vizitatorilor, in egala masura specialistilor si publicului larg o strategie culturala interesant de descifrat. Esentializata intr-un limbaj vizual bogat, expozitia este o "calatorie" de la simpla cahla la descoperirea intregului univers al locuintei axat in jurul vetrei si sobei.
In cadrul expozitiei, cahlele sunt prezentate cronologic, tinandu-se cont de tehnicile de lucru folosite la realizarea lor, incepand cu cele din secolul al XV-lea, nesmaltuite cu reprezentari biblice, mitice, animale fantastice, pana la cele din secolul al XIX-lea, smaltuite cu verde si pictate policrom cu albastru de cobalt, verde, galben si brun. Cele mai frumoase si valoroase cahle din perioada Renasterii, existente in colectia muzeului, sunt cele cu reprezentari catolice: Madona, Cristofor, Fecioara Maria cu Iisus-copil in brate, Sfantul Gheorghe omorand balaurul, dar si cahla olana realizata in stil gotic tarziu. De o mare valoare artistica sunt si cahlele cu motive heraldice, cahlele habane de la Vintul de Jos, cahlele realizate in tehnica sgrafito, pictate cu albastru de cobalt, dar si cele cu smalt de plumb si cositor produse la Brasov. Au fost reconstituite, de asemenea, 3 sobe complete, una saseasca din Drauseni, jud. Brasov; una secuiasca din Chismed, jud. Harghita si una romaneasca din Poienii de Sus, jud. Bihor.
Grafica, acuarelele si extrasele din documentele de arhiva, faciliteaza urmarirea progreselor tipologice, tehnice si culturale, in acest domeniu elevat artistic al ceramicii de uz si decorative a evului modern european si completeaza imaginea acestui mestesug, sugerand modul de viata cotidian in care sistemele de incalzit, utilizand cahlele, ocupau un loc distinct prin plastica lor decorativa.
Pentru intalnirea cu cea mai bogata (1.500 de piese) colectie de cahle transilvanene din tara va invitam sa treceti pragul spre fascinanta lume a olaritului din Ardeal, vizitand-o de marti pana duminica intre orele 10-18.
Specialistii muzeului organizeaza pentru turistii straini ghidaje in limbile germana, engleza, franceza si spaniola.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.