Situatia cabinetelor medicale a fost in sfarsit reglementata prin lege. Administratiile locale pot acum sa vanda spatiile proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a sp
Situatia cabinetelor medicale a fost in sfarsit reglementata prin lege. Administratiile locale pot acum sa vanda spatiile proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, dupa ce in iunie 2006 a fost adoptata Legea nr. 236 care modifica si completeaza OUG 110/2005. Noile reglementari in domeniu stabilesc preturile maximale/mp pe care trebuie sa le plateasca pentru spatii viitorii proprietari. Pana la sfarsitul anului, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu si centre medicale pot deveni proprietarii cabinetelor in care lucreaza, procedurile incepand din 15 august, data de la care administratiile locale vor face publice spatiile ce vor fi vandute.
Actul normativ a reusit sa atraga numeroase contestatii, principala obiectie fiind legata de posibilitatea schimbarii destinatiei spatiului ce ar trebui sa fie cabinet medical; achizitionat, gratie guvernantilor, la preturi mult sub cele de pe piata. Documentul este considerat de multi o portita deschisa speculantilor imobiliari, si nu numai. Autoritatile sunt linistite insa si spun ca schimbarea destinatiei spatiului atrage dupa sine anularea vanzarii. "Aceasta se constata de instanta competenta, la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice interesate", spune legea. Dar tot legea permite schimbarea destinatiei cu acordul autoritatilor sanitare, Colegiul Medicilor, bla... bla. Asa ca, daca nimeni nu se sesizeaza ca, intr-un spatiu cumparat cu destinatia de cabinet medical, aproape de pomana, acum se vand detergenti sau cartofi, afacerea poate fi considerata extrem de profitabila. Nu trebuie uitat aici scopul principal de la care a pormit acest demers legislativ. Mai-binele pacientului. Intr-un dispensar pe care-l stie de ani intregi, cabinetul la care mergea se modernizeaza cu fiecare zi, pentru ca doctorul stie ca acum baga banii in proprietatea sa. Insa, la un moment dat, destinatia cabinetului este schimbata; iar medicul pleaca sa-si deschida o alta afacere, prin alte parti. Cui se adreseaza acum bolnavul? S-a militat cu putere pentru vanzarea cabinetelor catre medici. Acum este posibil. Insa era absolut necesar ca legea sa fie mult mai riguroasa. Doar este vorba despre sanatatea noastra, a tuturor.
Comisiile pentru vanzarea spatiilor lucreaza la liste
Potrivit actului normativ in cauza, prin spatiu medical se intelege spatiul in care se desfasoara efectiv activitate medicala si activitate medicala conexa, precum si cota indiviza corespunzatoare din spatiul comun. Prevederile legii se aplica si spatiilor medicale ale ministerelor cu retea sanitara proprie, cu acordul ministerelor de resort. Spatiile medicale situate in imobile reglementate de Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile ulterioare, pot fi vandute dupa definitivarea situatiei juridice a acestora, potrivit legislatiei in vigoare.
Au dreptul sa cumpere spatiile medicii, medicii dentisti, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica ce desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, precum si persoanele juridice/institutiile de invatamant superior medical, care, detinand in mod legal spatiul, au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale sau desfasoara activitati de invatamant superior medical. Spatiile medicale care se afla in sediile consiliilor locale si judetene, regiilor si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, scolilor si altor institutii publice pot fi vandute numai cu acordul expres al proprietarului.
In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, consiliile judetene sau consiliile locale, dupa caz, aproba prin hotarare lista spatiilor din proprietatea privata a acestora ori din proprietatea privata a statului si care se afla in administrarea lor, ce urmeaza sa fie vandute potrivit dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta. Listele astfel aprobate vor fi afisate in mod obligatoriu la sediul consiliului local/judetean si publicate pe site-ul consiliului judetean. Institutiile proprietare ale spatiilor medicale au obligatia de a comunica actualilor utilizatori, prin scrisoare cu confirmare de primire, faptul ca spatiul respectiv face obiectul prezentei ordonante de urgenta. In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, in fiecare comuna, oras, municipiu, sector al Municipiului Bucuresti sau judet in care exista spatii ce cad sub incidenta prezentei ordonante de urgenta se constituie o comisie pentru vanzarea spatiilor medicale. Din comisie face parte cate un reprezentant al Colegiului Medicilor din Romania si, dupa caz, un reprezentant al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania; al Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, si al Finantelor Publice Bucuresti si doi reprezentati ai Consiliul Local al Capitalei. Membrii comisiei isi desemneaza un presedinte. Secretariatul tehnic al comisiei este asigurat prin grija secretarului unitatii administrativ-teritoriale, respectiv al sectorului Municipiului Bucuresti. Membrii comisiei nu pot fi actionari, asociati, administratori sau cenzori la o persoana juridica. Membrii comisiei nu pot solicita cumpararea de spatii medicale si nu pot fi sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al IV-lea inclusiv ai persoanei fizice care a solicitat cumpararea spatiilor medicale. In caz de incompatibilitate, in termen de 5 zile comisia se completeaza cu alti membri din randul supleantilor. Persoanele care doresc cumpararea spatiului in care au organizat cabinetul medical, vor depune o solicitare scrisa de cumparare la sediul vanzatorului, in termen de 45 de zile de la publicarea sau afisarea listelor.
Preturi sub nivelul pietei pentru destinatii incerte
Pretul de vanzare al spatiului medical se stabileste diferentiat, pe categorii de localitati, conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - sectiunea a IV-a "Reteaua de localitati", cu modificarile ulterioare, prin stabilirea de preturi maximale, dupa cum urmeaza: a - pentru localitatile de gradul 0, municipiul Bucuresti, 70 euro/mp; b - pentru localitatile de rangul I, 50 euro/mp; c - pentru localitatile de rangul II, 40 euro/mp; d - pentru localitatile de rangul III, 30 euro/mp; e - pentru localitatile de rangul IV, 20 euro/mp; f - pentru localitatile de rangul V, 15 euro/mp. Preturile stabilite pot fi diminuate de catre comisie cu cate 10%, daca cladirea este mai veche de 30 de ani sau daca spatiul este situat intr-o localitate cu deficit de medici. In cazul in care proprietarul spatiului si terenului aferent nu detine intreaga documentatie necesara vanzarii, termenul poate fi prelungit pana la maximum 60 de zile. Potrivit legii, pretul de vanzare al spatiilor se va plati de cumparator la incheierea contractului sau, in conditiile OUG, in rate.
Spatiile dobandite nu pot fi instrainate, inchiriate sau folosite de cumparator pentru alte activitati decat in scopul desfasurarii activitatii medicale, activitatii de invatamant superior medical si/sau activitatilor conexe actului medical. La cererea noului proprietar, destinatia spatiului medical poate fi schimbata numai cu acordul conform al Directiei de Sanatate Publica, al Colegiului Medicilor din Romania sau al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, dupa caz, al Consiliului Judetean sau al Consiliului Local si al Casei de Asigurari de Sanatate (in cazul in care cabinetul se afla in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate). Spatiul dobandit poate fi instrainat, cu schimbarea destinatiei, numai daca consiliul judetean sau consiliul local, dupa caz, nu a optat in scris pentru a redeveni proprietarul spatiului. In cazul in care consiliul judetean sau consiliul local opteaza pentru redobandirea spatiului, vanzarea se face la pretul initial, actualizat cu indicele mediu al inflatiei, la care se adauga contravaloarea imbunatatirilor aduse spatiului, pentru care exista documente fiscale. Cumparatorul va semna o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu este beneficiarul unui alt contract de cumparare in conditiile prezentei ordonante de urgenta. Vanzarea spatiilor medicale se poate face cu plata in rate astfel, cu un avans de 15% din pretul de vanzare; rate lunare esalonate pe un termen intre 10 ani si maximum 15 ani, cu posibilitatea cumparatorului de a obtine acordarea unui termen de gratie de un an; cumparatorul poate opta pentru un termen mai mic de plata sau pentru achitarea anticipata. In cazul in care cumparatorul nu plateste la scadenta patru rate succesive, contractul de vanzare-cumparare se considera rezolvit de drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara alta formalitate. Pretul de vanzare al terenului pentru o suprafata de maximum 250 mp este de 1 euro/mp, iar pentru restul suprafetei terenul se vinde la pretul pietei. Persoanele fizice sau juridice straine care indeplinesc conditiile prevazute de lege pot cumpara terenurile aferente spatiului medical numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute de lege. Cheltuielile ocazionate de organizarea si desfasurarea procedurilor de vanzare a spatiului medical, inclusiv publicitatea, sunt suportate de vanzator din bugetul propriu, iar in cazul incheierii contractului de vanzare-cumparare cheltuielile se deduc din incasarile obtinute. In situatia existentei mai multor furnizori de servicii medicale care detin impreuna un spatiu medical ce urmeaza sa fie vandut, daca unul dintre acestia si-a exprimat intentia de cumparare, comisia va solicita in scris de la fiecare codetinator exprimarea intentiei de cumparare sau nu a spatiului, care trebuie sa fie comunicata in termen de cinci zile lucratoare de la data primirii comunicarii de la comisie. In cazul in care nu toti codetinatorii cabinetului medical sau ai spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical doresc cumpararea, insa cel putin unul a solicitat ferm acest lucru, vanzarea se va face exclusiv catre solicitant pentru intregul spatiu detinut in comun. In situatia in care doar unul dintre codetinatorii spatiului il cumpara, raporturile dintre cumparator si ceilalti codetinatori se stabilesc potrivit conventiei dintre acestia, conform legislatiei in vigoare. In localitatile in care exista un singur spatiu medical cu destinatia medicina de familie, acesta isi va mentine destinatia in cazul instrainarii.
Contestatii din toate partile
Federatia "Sanitas" - reprezentanta cadrelor sanitare medii - a anuntat ca va contesta legea privind vanzarea cabinetelor medicale la Ministerul Sanatatii si, daca va fi nevoie, si la Consiliul Concurentei si Curtea Constitutionala. Presedintele "Sanitas", Marius Petcu, spune ca forma actuala a legii este discriminatorie, atata timp cat, in celelalte ramuri ale economiei nationale, salariatii au avut dreptul la un pachet, cateva procente. "Acolo nu s-a facut privatizare numai pentru ingineri, de exemplu, sau numai pentru economisti, au participat toti salariatii care au avut dreptul sa-si achizitioneze cota parte din procentele respective", afirma Petcu. O alta nemultumire a reprezentantilor "Sanitas" este legata chiar de posibilitatea de schimbare a destinatiei spatiului in care functioneaza acum un cabinet medical. Aceasta chiar daca, vicepresedintele Colegiului Medicilor, Constantin Carstea, spune ca nu e usor de facut asa ceva. "Prevederile legii sunt foarte clare: in spatiile respective nu se poate desfasura alta activitate decat una medicala, deci nu se pot face buticuri. Pentru schimbarea destinatiei este nevoie de acordul autoritatii de sanatate publica si a Colegiului Medicilor", precizeaza Carstea.
La Targu Mures, primarul orasului a protestat, printr-o scrisoare deschisa. "Nu este normal ca intr-un stat civilizat sa apara o asemenea lege fara sa ne intrebe pe noi, primarii. Este inadmisibil sa mi se impuna sa vand pamantul cu un euro/mp!", a declarat Dorin Florea.
La Constanta, reprezentantii Consiliului Judetean considera ca administratia centrala a comis un abuz grav in momentul in care a dat o lege prin care se va vinde patrimoniul administratiilor locale si judetene. Mai mult, evaluarile spatiilor medicale ce ar urma sa fie vandute sunt extrem de costisitoare. Spre exemplu, "cadastrul pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si Policlinica din incinta costa peste un miliard de lei", a declarat Cristinel Dragomir, directorul Directiei Administratie Publica si Juridic din cadrul CJ Constanta, in patrimoniul carera sunt cabinetele medicale ce trebuie scoase la vanzare. Dragomir a aratat ca, evaluarile pe care directia le facuse inainte de aparitia legii, pentru spatiile medicale ce ar fi fost scoase la vanzare, ajungeau si la circa 400 de euro/mp, dat fiind ca, unele sunt situate in zone ultracentrale si sunt concesionate. Dar pentru Constanta, localitate de rang I, pretul a fost stabilit la 50 de euro/mp. "Ne gandisem ca administratia judeteana trebuie sa aiba un profit din vanzarea a ceea ce ii apartine", declara pentru presa locala Dragomir. Acesta a concluzionat ca, spatiile se vor vinde pe cel mult 2000 de euro, in timp ce, pentru o garsoniera in Constanta se cer cel putin 18.000 de euro. "Este o pomana guvernamentala cum nu cred ca am mai vazut", a incheiat Cristinel Dragomir.
Zeci de spatii de vanzare in Bucuresti
In Capitala, potrivit listelor intocmite de municipalitate, majoritatea spatiilor supuse vanzarii in conditiile OUG 110/2005 unde functioneaza unitati medicale infiintate si organizate potrivit OG 124/1998 si HG 884/2004 au sub 250 de mp, ceea ce inseamna ca pretul de vanzare al terenului este de 1 euro/mp.
Astfel, in Sectorul 1 - In Dispensarul Christian Tell (str. Christian Tell 18B) sunt 27 de spatii; Dispensarul 1 Mai (Bd. Ion Mihalache 106) - 10 spatii; Dispensarul Stomatologic Pajura (str. Pajura 13) - 7 spatii; Dispensarul I. Ghe. Duca (str. Gh. Duca 10-22) - 3 spatii; Policlinica Dorobanti (Calea Dorobanti 58) - 1 spatiu; CMI situat in Str. Spiru Haret 13 - 1 spatiu; CMI situat in Str. G. Cobalcescu 60 - 1 spatiu; CMI situat in Calea Grivitei 3-5 - 5 spatii;
Sectorul 2 - Dispensarul Grozovici (str. Grozovici 1) - 14 spatii; Dispensarul I.L.Caragiale (str. I.L.Caragiale 4) - 5 spatii; Dispensarul Irimicului (str. Irimicului 2) - 4 spatii; Policlinica Pantelimon (Sos. Pantelimon 292, corp C) - 23 spatii; Policlinica Iancului (Sos. Iancului 3) - 21 spatii; Dispensarul Carol (Bd. Pache Protopopescu 49) - 6 spatii; Dispensarul Nada Florilor (str. Nada Florilor 1A) - 6 spatii; Dispensar Ardeleni (str. Ardeleni 3A) - 2 spatii; Dispensar Stefan cel Mare (Sos. Stefan cel Mare 23) - 10 spatii; Dispensarul Avrig (str. Avrig 9-19) - 23 spatii; Dispensarul Mihai Bravu Pediatrie (str. Aleea Lunguletu 6) - 11 spatii; Dispensarul Stomatologic Vatra Luminoasa (str. Vatra Luminoasa 38-52) - 4 spatii; Centrul Medical Pescarus (str. Pescarusului 13) - 1 spatiu; CMI situat in Sos. Stefan cel Mare 27 - 6 spatii.
Sectorul 3 - Dispensarul Baba Novac (str. Baba Novac 2) - 19 spatii; Dispendarul Academiei (str. Academiei 2) - 3 spatii; Dispensarul Globului (str. Pictor Gh. Tatarescu 2) - 6 spatii; Dispensarul Stelea Spataru (str. Stelea Spataru 8) - 7 spatii; Dispensarul Hristo Botev (str. Hristo botev 21) - 15 spatii; Centrul de diagnostic si tratament Titan (Bd. N. Grigorescu 3) - 10 spatii; Policlinica Stomatologica Victoria (Calea Victoriei 1-5) - 8 spatii; Dispensarul Camil Ressu (str. Fizicienilor 1) - 6 spatii; Policlinica Cresa Titan II (str. Pictor Tatarascu 10) - 2 spatii; CMI situat in Calea Victoriei 1-5 - 2 spatii; CMI situat in str. Dna. Chiajna 24 - 1 spatiu;
Sectorul 4 - Policlinica Stomatologica Giurgiului (str. Giurgiului 173) - 14 spatii; Dispensarul Preda Buzescu (str. Preda Buzescu 34) - 16 spatii; Dispensarul Drumea Radulescu (str. Drumea Radulescu 16-18) - 14 spatii; Dispensarul Nitu vasile (str. Cricovul Dulce 11) - 20 spatii; Policlinica 11 iunie (str. 11 iunie 10) - 15 spatii; Dispensar Berceni (str. Raul Sadului 2-4) - 25 spatii; Centrul Medical Piata Natiunile Unite (Pta Natiunile Unite 3-5) - 2 spatii; SC Coronis SA (str. Bucur 12) - 1 spatiu; SC Coronis SA (str. Bucur 21) - 1 spatiu;
Sector 5 - Policlinica Uranus (str. Uranus 95) - 5 spatii; Policlinica Panduri (sos. Panduri 20) - 15 spatii; Dispensarul de copii 13 Septembrie (str. 13 septembrie 207) - 2 spatii; Dispensarul Medical Rahova - (str. Malcoci 4) - 42 spatii; Dispensar (str. Focsani 5, bl.M151, ap.55-56) - 5 spatii; Dispensarul Iancu Jianu (str. Iancu Jianu 9) - 2 spatii; Policlinica Eforie (str. Eforie 4) - 18 spatii; CMI situat in str. Sebastian 137 - 5 spatii; CMI situat in str. Eroilor Sanitari 35 - 3 spatii; SMI situat in Calea 13 Septembrie 207 - 1 spatiu; Cabinet situat in str. Carol Davila - 1 spatiu;
Sectorul 6 - Dispensarul Bujoreni (Bd. Timisoara 15) - 9 spatii; Centrul Medical Regiei (Bd. Regiei 8) - 30 spatii; Dispensarul Dreptatii (str. Dreptatii 2) - 23 spatii; Dispensar Apusului Adulti (str. Apusului 63) - 22 spatii; Dispensar Apusului Pediatrie (str. Apusului 63) - 8 spatii; Dispensar Giulesti Stomatologie (Calea Giulesti 105) - 4 spatii; Dispensar Giulesti Ulmi (Calea Giulesti 135) - 12 spatii; Dispensarul Cetatea Histria (str. Cetatea Histria 12) - 31 spatii; Centrul Medical Drumul Taberei (str. Pravat 12) - 58 spatii; Dispensar (dr. Taberei 124-126) - 9 spatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.