In ultimii 7 ani, intreprinderile de stat au beneficiat de stergeri de datorii in valoare de circa 8.000 miliarde de lei vechi in baza Legii privatizarii nr. 137 si a Ordonantei 56, potrivit reprezentantilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelo

In ultimii 7 ani, intreprinderile de stat au beneficiat de stergeri de datorii in valoare de circa 8.000 miliarde de lei vechi in baza Legii privatizarii nr. 137 si a Ordonantei 56, potrivit reprezentantilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In unele cazuri, institutia a devenit actionar, iar in altele, datoriile au fost esalonate. Oficialii AVAS au spus ca, de acum incolo, esalonarea datoriilor va fi permisa in doar circa 5-10% din cazuri si doar acolo unde sumele sunt foarte mari.

In afara datoriilor pe care AVAS le-a sters in ultimii ani, cele mai multe cazuri prezentate ieri de oficialii institutiei s-au referit la situatiile in care s-a procedat la executare silita, indiferent daca era vorba de 100 lei sau de un miliard de lei. Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat ca institutia a incasat in primul semestru al acestui an creante in valoare de 245,7 milioane de lei (circa 70 milioane euro), nivel apropiat de cel consemnat in prima jumatate a anului trecut.

Potrivit AVAS, cel mai mare datornic la stat este Compania Nationala a Huilei, cu datorii de 189 milioane RON (55 milioane dolari). „Avem in vizor inca 12.000 de datornici pe care ii vom obliga sa plateasca pana la sfarsitul anului. Incasarile totale de pana acum, de peste 409 milioane de lei, ma determina sa propun Guvernului o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli al AVAS, in sensul majorarii sumelor care vor fi aduse de AVAS la bugetul statului, cu cel putin 70% fata de angajamentele initiale“, a afirmat Orasanu. El a estimat ca AVAS va obtine in acest an, din valorificarea de creante, venituri de circa 3.500-4.000 miliarde de lei vechi. Judetele care ocupa primele pozitii in topul datornicilor la AVAS sunt Timis, Constanta, Brasov, Bucuresti, Cluj. La polul opus se afla Maramures, Giurgiu si Buzau.

SIF Moldova, executata silit
Autoritatea a initiat procedura de executare silita a SIF Moldova pentru o creanta de 7,85 milioane de dolari, recuperata integral prin instituirea popririi asupra conturilor debitoarei, deschise la Banca Transilvania. Creanta AVAS asupra SIF Moldova provine din operatiunea de avalizare de catre SIF Moldova a unui numar de 13 bilete la ordin emise de sase societati comerciale, in perioada 1995-1996, in favoarea Bancorex.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.