Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat, ieri, la Valea Calugareasca, ca este nemultumit de ritmul de identificare a parcelelor pentru cele 9,5 milioane ha inregistrate in Registrul Fermelor. La ora actuala, din cele 3170 de comune din ta
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat, ieri, la Valea Calugareasca, ca este nemultumit de ritmul de identificare a parcelelor pentru cele 9,5 milioane ha inregistrate in Registrul Fermelor. La ora actuala, din cele 3170 de comune din tara, in doar 130 s-a finalizat procesul de identificare a parcelelor (824.330 ha), iar in alte 389 de comune (2,69 milioane ha) activitatea este in desfasurare. "Nu sunt multumit de ritmul in care merg lucrarile, astfel ca am cerut firmelor sa suplimenteze efectivele, ca sa putem realiza mai repede lucrarile. Daca ritmul nu se va accelera, vom recurge si la alte solutii, cum ar fi suplimentarea numarului de firme cu care lucram", a afirmat Flutur. Intarzierile sunt cauzate de suprafata foarte fragmentata a parcelelor, dar si de lipsa cadastrului, potrivit ministrului. Procesul de identificare a parcelelor este foarte important pentru ca, in lipsa lui, nu se pot da subventii agricole, potrivit legislatiei UE. Ca stat membru al UE, Romania ar urma sa primeasca 440 milioane de euro in 2007 pentru cele 9,5 milioane ha de teren (aproximativ 50 euro/ha), la care se adauga subventia nationala, de circa 25 euro/ha, dupa cum a precizat Flutur. Acest sistem de identificare a parcelelor a fost sanctionat cu stegulet rosu in ultimul raport al UE referitor la Romania. "Sper sa terminam cu steguletele rosii pe Agricultura, pentru ca ne-am tinut de calendar. Sper sa-i convingem pe responsabilii de la Bruxelles sa nu mai avem stegulete rosii la urmatorul raport", a spus Flutur. De altfel, principala problema a locuitorilor din Valea Calugareasca o reprezinta tot pamantul, dar care trebuie sa li se retrocedeze, iar, in opinia lor, autoritatile nu respecta legea.
Ministrul Agriculturii a pus accent pe subventiile pe care statul le va da in acest domeniu. Cat priveste graul, principala cultura de toamna, acesta va beneficia de subventie prin intermediul motorinei, al carui pret va fi subventionat cu 10.000 de lei/litru. Tot in aceasta toamna grau se va discuta pretul minim garantat sau cel de reperinta pentru graul recolta 2007. Ministrul a precizat ca pretul de referinta din acest an, stabilit in Consiliul pe produs la 4500 de lei/kg de grau, a permis preturi de comercializate de 3700-3800 de lei/kg, fapt ce a determinat membrii Consiliului sa recomande neinterventia pe piata a ministerului. De remarcat, agricultorii din Teleorman se plang ca preturile de achizitie de grau nu depasesc 2800 de lei/kg. Ministrul a mai anuntat subventii totale de 500 de miliarde de lei vechi pentru ingrasaminte si seminte destinate pasunilor si fanetelor. In schimb, subventiile la carnea de pasare vor fi diminuate la 1 septembrie pana la nivelul anterior aparitiei gripei aviare, de la 28.000 de lei/kg, la 14.000 de lei/kg. Pentru subventionarea tehnicii agricole, inclusiv tractoare, ministerul pregateste un act normativ prin care sa fie subventionat 40% din valoarea creditului pe care beneficiarul in contracteaza la achizitia produsului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.