Se dau zece cuvinte in franceza si zece organizatii din tot atatea teritorii francofone care pun la cale proiecte artistice pornind de la cuvinte. Ce iese se va vedea la Bucuresti, intre 10 si 12 octombrie, cand se vor reuni echipele participante.
Se dau zece cuvinte in franceza si zece organizatii din tot atatea teritorii francofone care pun la cale proiecte artistice pornind de la cuvinte. Ce iese se va vedea la Bucuresti, intre 10 si 12 octombrie, cand se vor reuni echipele participante.
"Accents, badinage, escale, flamboyant, hôte, kaléidoscope, masques, outre-ciel, soif, tresser". Cele zece cuvinte ale francofoniei sunt alese in fiecare an de Delegatia pentru limba franceza din Ministerul Culturii, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe de la Paris. Aceste cuvinte au devenit axa principala a activitatilor legate de Saptamana limbii franceze si a francofoniei in Franta, inca din 1999.
Anul acesta, ONG din zece teritorii francofone - Romania, Franta, Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia - participa la "Caravana celor zece cuvinte". Echipele implicate se vor reuni la Bucuresti, la un forum al caravanelor francofone, informeaza ArtLink, asociatia ce reprezinta Romania in acest proiect. La noi, "Caravana celor zece cuvinte", aflata in plina desfasurare, foloseste fotografia ca principal mijloc de exprimare. ArtLink le-a propus celor interesati sa trimita una sau mai multe fotografii din Bucuresti care sa ilustreze unul sau mai multe cuvinte. Imaginile au fost insotite de o explicatie/poveste, de preferinta pe suport sonor. Asociatia a primit in jur de 300 de fotografii, dintre care circa 100 vor fi prezentate intr-o expozitie la Galeria UNA, iar 60 vor fi expuse in mijloace de transport in comun (cate doua in fiecare autobuz, tramvai, troleibuz), a declarat pentru Mediafax Oana Ionita din partea ArtLink. De asemenea, in Romania, "Caravana..." a insemnat desfasurarea unui atelier "dans teatru, teatrul miscarii" si realizarea unui film de 26 de minute, de catre TVR Cultural, despre felurile diferite in care participantii la proiect au abordat cele zece cuvinte.
Potrivit Oanei Ionita, filmul va fi prezentat, printre altele, la forumul international din octombrie. Acesta se va desfasura la Institutul Francez din Bucuresti, sub titlul "Zece teritorii francofone in jurul unui proiect artistic". Fiecare echipa va prezenta proiectul organizat in tara sa.
Intalnirea de la Bucuresti este favorizata de organizarea in Romania, in septembrie, a Summit-ului Francofoniei.
"Caravana celor zece cuvinte" este o initiativa a Teatrului Asphodeles din Lyon, care din 2003 propune, pornind de la "les mots", interventii artistice itinerante in diferite teritorii francofone din lume.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin