Cine crede, ca Tomasevski, ca "nici un accesoriu nu trebuie sa ramana neutilizat in fabula" sau ca "nici un episod nu trebuie sa ramana fara sa influenteze situatia fabulativa" ar putea avea mari rezerve la spectacolul Cum o fi de Oliver Bukovski, in
Cine crede, ca Tomasevski, ca "nici un accesoriu nu trebuie sa ramana neutilizat in fabula" sau ca "nici un episod nu trebuie sa ramana fara sa influenteze situatia fabulativa" ar putea avea mari rezerve la spectacolul Cum o fi de Oliver Bukovski, in regia lui Razvan Popa, de la Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov.
Iar cine mai crede inca in deliciosul precept al lui Cehov care decretase ca daca la inceputul povestirii se bate un cui in perete, la sfarsitul ei eroul trebuie sa se spanzure de el il prinde pe dramaturgul german Oliver Bukovski intr-un rusinos si flagrant delict de scriitura. si Cehov se referea la un cui. Dar daca ne gandim la un ditamai personajul? Unul din cele trei in total. Tanarul autor german nu se prea sinchiseste de toata aceasta "deontologie" dramatica, de adunatura de "trebuie". Isi incepe bine merci piesa cu o poveste de dragoste, o continua cu elemente en-gros de comedie romantica asezonata cu comedie politista, pentru ca pana la urma personajul initial sa dispara fara urma din atentia si preocuparile autorului. Schema clasica e gatuita, partea cu evolutia personajelor e pentru bunici, crede, probabil, autorul; in mod natural, ar urma socurile care sa incizeze sensibilitatea si asteptarile "obosite" ale publicului. Dar nonconformismul lui Oliver Bukovski in ceea ce priveste structura dramatica face pana undeva la jumatatea drumului. Pentru ca in spatele subtilitatilor de situatie de comedie politista piperate cu stropsori de erotism, problemele sunt aceleasi: timiditati juvenile, rigiditati de varsta a doua, inconfortabile solitudini. Nimic nou sub soarele inovatiei dramatice. Doar ca un personaj care parea la inceput principal se duce pe apa sambetei, scapand complet din vederea autorului. Dramaturgul pare sa suspende, astfel, totul la o jumatate de masura. Nu-l intereseaza unitatea, dar nici nu prea transpira sa castige diversitatea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.