Comisia Europeana de Inregistrare a Medicamentelor a acordat autorizatia conditionata de punere pe piata a unui nou medicament apartinand companiei Pfizer.
Aceasta companie ''a primit autorizatia conditionata de punere pe piata a medicamentul
Comisia Europeana de Inregistrare a Medicamentelor a acordat autorizatia conditionata de punere pe piata a unui nou medicament apartinand companiei Pfizer.
Aceasta companie ''a primit autorizatia conditionata de punere pe piata a medicamentului Sutent - sunitinib malate - inregistrat in cancerul renal avansat si/sau metastatic, dupa esecul terapiei cu interferon alfa sau interleukina-2''.
De asemenea, Sutent a primit aprobarea conditionata pentru tumorile gastro-intestinale stromale nerezecabile si sau metastatice (GIST) dupa esecul terapiei cu imatinib mesylate datorita rezistentei sau intolerantei la tratament.
''Sutent, terapie orala, face parte dintr-o noua clasa de agenti cu tinte multiple, care ataca tumora inhibandu-i cresterea si aprovizionarea cu sange.
Eficacitatea se bazeaza pe intervalul de timp pana la progresia bolii si pe cresterea supravietuirii in GIST, respective pe rata de raspuns in cancerul renal metastatic.
Aprobarea in tratamentul acestei forme de cancer este conditionata pana cand Comisia pentru Produse Medicale Umane (CHMP) va evalua datele studiului de faza trei cu Sutent, date care vor fi disponibile in august 2006'', precizeaza reprezentantii Pfizer.
''Pentru o lunga perioada de timp, optiunile terapeutice pentru pacientii cu cancer renal au fost foarte limitate. Este cu adevarat remarcabil sa ai aproximativ 35% pacienti care raspund la tratament. De asemenea, la majoritatea pacientilor boala este controlata pe termen lung'', declara dr. Sylvie Négrier, profesor de Oncologie Medicala in Centrul ''Léon Bérard''. Efectele secundare sunt in general moderate. ''In studiile clinice efectuate, cele mai comune efecte adverse relationate cu medicamentul - inregistrate la mai putin de 20% dintre pacienti - au fost astenia, diareea, greata, stomatita, dispepsia si varsaturile, decolorarea pielii, pierderea temporara a gustului si anorexia.
Pe parcursul terapiei cu Sutent, trebuie monitorizata tensiunea arteriala.
Se recomanda suspendarea tratamentului la pacientii la care hipertensiunea arteriala severa nu este controlata medicamentos'', afirma reprezentantii Pfizer.
Comisia Europeana acorda autorizatie conditionata pentru acele medicamente adresate afectiunilor rare si grave cu putine optiuni terapeutice, inainte de a fi disponibile datele rezultate din studiile clinice, pentru a satisface o necesitate majora a pacientilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.