In Romania exista deja doi furnizori de servicii de localizare prin satelit: Garmin si GPS More (distribuitorii hartilor iGo). ""Jucariile"" care ne spun pe a cata strada sa o luam la stanga pentru a ajunge la hypermartket sunt doar varful aisbergulu

In Romania exista deja doi furnizori de servicii de localizare prin satelit: Garmin si GPS More (distribuitorii hartilor iGo). ""Jucariile"" care ne spun pe a cata strada sa o luam la stanga pentru a ajunge la hypermartket sunt doar varful aisbergului. In spatele lor se afla investitii de sute de miliarde de dolari, aplicatii militare si rivalitati euroatlantice.

Cu un potential estimat la
9 miliarde de euro anual si avand aplicatii atat de importante, piata tehnologiei radionavigatiei inregistreaza o competitie intre trei mari jucatori: Gps, Glonass, Galileo.
Principiul pe care se bazeaza conceptul de radionavigatie este simplu: satelitii emit semnale indicand timpul precis la care acestea au parasit satelitul. Un dispozitiv de receptie, care poate fi de exemplu incorporat in telefonul mobil, primeste aceste semnale si calculeaza timpul necesar propagarii lor, deci si distanta pana la satelitul emitator. In felul acesta poate fi determinata pozitia receptorului, prin combinarea datelor primite de la cel putin patru sateliti.
Sistemul american GPS cuprinde in prezent 24 de sateliti orbitali si ofera doua tipuri de servicii: un serviciu standard de localizare, avand caracter public, si un serviciu de informatii codate, destinat aplicatiilor militare.
Un moment important in modernizarea sistemului american s-a petrecut in decembrie anul trecut, cand a fost declarat operational primul satelit modernizat. Acesta transmite doua noi semnale militare, unul civil si asigura o mai buna criptare a datelor.
In prezent, se lucreaza la un nou tip de arhitectura a dispozitivelor GPS, care va permite o reducere semnificativa a costurilor de utilizare a acestei tehnologii, dar si o marire a flexibilitatii pentru o serie de aplicatii militare. Totodata, compania Boeing s-a angajat printr-un contract de 138 mld. $ sa construiasca trei noi sateliti GPS, primul urmand a fi gata in 2007.

GALILEO. Aflat inca in stadiu de proiect, Galileo este viitorul sistem european de radionavigatie, destinat intrebuintarii civile, rezultat al unui program initiat de Uniunea Europeana si Agentia Spatiala Europeana. In prezent functioneaza un sistem european intermediar, EGNOS, care acopera majoritatea suprafetei Europei, Asiei de Vest si Africii de Nord.
Programat sa se finalizeze in 2008, sistemul este de 30 de sateliti, primul fiind lansat in decembrie anul trecut. Tehnologia Galileo va fi compatibila cu GPS si va permite o acoperire maxima a suprafetei pamantului, precizia lui fiind preconizata a fi de ordinul zecilor de centimetri.
Rivalitatea americano-europeana in acest domeniu si-a consumat ultimul episod luna trecuta, cand cercetatorii americani de la Universitatea Cornell au anuntat ca au spart codurile transmise de satelitul prototip al sistemului Galileo.
GLONASS. Varianta ruseasca care a cunoscut o perioada de declin din cauza nealocarii de fonduri, este in prezent resuscitata. Ministerul Apararii planuieste lansarea a 18 sateliti pana in 2007, numarul minimum pentru functionarea la capacitate maxima a sistemului. In martie, ministrul rus al Apararii a anuntat ca pana la sfarsitul anului toate restrictiile in materie de precizie vor fi ridicate, orice obiect putand fi localizat, in aplicatii civile, cu o eroare mai mica de 30 de metri. Sistemul orbital rusesc este in prezent de 96 de sateliti, din care 59 sunt destinati scopurilor militare. Clientii civili vor putea folosi Glonass de la sfarsitul lui 2007, iar cei straini incepand cu 2009.
Ultimul satelit rusesc a fost lansat cu succes anul acesta, la 21 iulie, servind tot Ministerului Apararii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.