Semnarea, in seara zilei de joi, a Pactului unitatii nationale a marcat sfarsitul crizei parlamentare in Ucraina, permitandu-i presedintelui Iuscenko sa propuna, dupa indelungi sovaieli, candidatura rivalului sau, Viktor Ianukovici, liderul Partidulu
Semnarea, in seara zilei de joi, a Pactului unitatii nationale a marcat sfarsitul crizei parlamentare in Ucraina, permitandu-i presedintelui Iuscenko sa propuna, dupa indelungi sovaieli, candidatura rivalului sau, Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, pentru postul de premier.
Documentul semnat coincide in mare parte cu programul preelectoral al lui Iuscenko, reprezentand, mai curand, o victorie morala a acestuia. Pactul confirma caracterul unitar al statului si mentine statutul limbii ucrainene ca limba de stat pe teritoriul intregii tari. Documentul mai prevede, de asemenea, ca aderarea Ucrainei la NATO se va face in urma unui referendum. Intr-un interviu televizat, Iuscenko a declarat ca va garanta drepturile opozitiei.

Timosenko a refuzat pactul
Asa a definit Pactul unitatii nationale Iulia Timosenko, care aproape ca reusise sa-l convinga pe presedinte sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate. Aceasta a subliniat, totodata, ca "tradarea este o boala infectioasa a politicii ucrainene", anuntand ca Blocul pe care-l conduce a refuzat sa semneze pactul si sa se alature coalitiei largi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.