Specialistii sunt surprinsi de avalansa fenomenelor meteo care afecteaza comportamentul si sanatatea oamenilor. Anuntul despre un nou ciclon are de fiecare data un impact extrem de puternic asupra cetatenilor, mai ales dupa ce uraganul Katrina
Specialistii sunt surprinsi de avalansa fenomenelor meteo care afecteaza comportamentul si sanatatea oamenilor.


Anuntul despre un nou ciclon are de fiecare data un impact extrem de puternic asupra cetatenilor, mai ales dupa ce uraganul Katrina a ucis, anul trecut, peste 1.300 de oameni. Dar in Atlantic, pana la 30 noiembrie, e sezonul cicloanelor. Saptamana trecuta specialistii de la Centrul national pentru uragane din Florida au anuntat sosirea lui Chris, al treilea ciclon din cele maximum 10 cate sunt asteptate. Chris e un ciclon de gradul 1, cu viteza vantului de 119 km/h, in timp ce la un ciclon de gradul 5 vantul sufla cu 250 km/h. Important este insa ca oamenii sunt marcati de violenta furtunilor, de ploile torentiale si alunecarile masive de teren. Din cauza valurilor succesive de caldura care au lovit America a crescut foarte mult cererea de energie, prin folosirea instalatiilor de climatizare. In aceste conditii nu sunt excluse intreruperile de curent care pun in pericol securitatea si sanatatea publica. Dar specialistii inregistreaza si alte fenomene, de-a dreptul ciudate. O formatiune de nori provocati de temperaturile dintre cele mai scazute a survolat statiunea australiana Mawson, din Antarctica. Serviciile meteorologice vorbesc despre nori sidefii, polari. Ei apar doar iarna, ca urmare a temperaturilor de minus 80 de grade Celsius. Cercetatorii australieni spun ca este un fenomen rar, dar efectul poate fi cu bataie lunga. ""Acesti nori demonstreaza existenta unor conditii extreme in atmosfera noastra si permit sa ne dam seama de schimbarile chimice care in timp vor duce la distrugerea ozonului, vital pentru viata pe pamant"", a declarat Andrew Klekociuk, cercetator australian.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.