O romanca, un libanez si fetita lor de 3 ani au fugit din calea bombelor israeliene, gasindu-si refugiul in Bacau. Dupa ce a trait cosmarul razboiului, familia nu mai vrea sa plece din Romania. Nicoleta si Hussein Zahoni, o familie mixta stab
O romanca, un libanez
si fetita lor de 3 ani au fugit din calea bombelor israeliene, gasindu-si refugiul in Bacau. Dupa ce a trait cosmarul razboiului, familia
nu mai vrea sa plece
din Romania.


Nicoleta si Hussein Zahoni, o familie mixta stabilita in Liban si refugiata in Bacau, a primit locuinta de la Primaria Bacau. Povestea dramatica a celor doi soti, dar si a fetitei lor, Amal, care inseamna ""Speranta"" in limba araba, l-a determinat pe primarul Romeo Stavarache sa le acorde o locuinta din fondul locativ al Consiliului Local. Cei doi vor putea intra efectiv in posesia locuintei dupa ce hotararea va fi aprobata si de Consiliul Local.
URMARITI DE GHINION. Nicoleta Zahoni este una dintre gemenele familiei Pantazi din Bacau, casatorita de cinci ani cu Hussein. De patru ani ei s-au stabilit in Beirut si locuiau in partea musulmana a orasului. Aflata la doar 10 minute de Aeroportul International si in imediata apropiere a principalului pod care face legatura cu aeroportul, locuinta familiei Zahoni a fost una dintre primele care au cazut lovite de bombardamente. Cu chiu-cu vai au ajuns in zona crestina a orasului, la familia unui prieten. Blocul de 120 de apartamente, situat in imediata apropiere a unui spital, distrus si el, a fost cel de-al doilea adapost al sotilor si fetitei lor de 3 ani care s-a prabusit peste ei.
BOMBARDAMENT ""LIVE"". ""Sotul meu facea baie si a iesit in pielea goala de sub dus si asa a iesit si afara. L-au imbracat soldatii. Unul i-a dat un sort si un altul o pereche de pantaloni. Eu eram pe internet cu sora mea geamana din Romania. Avem si camere web si eram on-line. Cand a cazut prima bomba am fugit pur si simplu din fata monitorului, fara sa-i mai spun Cristinei, sora mea, ce se intampla. Camera web a ramas insa on-line pana
s-a intrerupt internetul, iar Cristina a vazut inlemnita cum se darama cladirea in care statusem cu cateva secunde mai devreme. Nu pot decat sa-mi imaginez ce-a fost aici, in Romania, mai ales ca nu stiau ce s-a intamplat cu noi"", a povestit Nicoleta Zahoni.
Si ea, si sotul ei povestesc placut surprinsi de modul cum au reactionat autoritatile romanesti. ""Ne-au primit la ambasada, iar cand am plecat spre Siria, au facut practic o ambasada ambulanta, pentru ca s-au mutat pe granita ca sa rezolve toate problemele legate de documentele de calatorie si de tranzit ale refugiatilor. Am vazut familii mixte de romani si libanezi care aveau copii nascuti de cateva zile si care nu aveau certificate de nastere pentru bebelusi. Li s-au eliberat pe granita. Tot acolo s-au facut si prelungiri de pasapoarte, cam tot ce se facea de regula la ambasada. Au lucrat mult mai eficient si ca autoritatile americane si canadiene"", a spus si Hussein Zahoni.
REFUGIU. Ajunsi in Bacau, cei doi au gasit adapost in casa socrilor si au facut public faptul ca nu au de gand sa mai plece de aici. Nicoleta Zahoni este una dintre surorile gemene ale lui Doru Pantazi, mai cunoscut drept ""Micul Pavarotti"", dupa ce, in urma cu cativa ani, a fost remarcat de celebrul Luciano Pavarotti, cand a concertat in Romania, si care s-a oferit sa-i asigure o bursa de studii daca se gandeste sa urmeze canto. Asa a intrat Doru in atentia diplomatilor straini, care l-au invitat la diverse receptii, si asa l-a cunoscut si sora lui pe Hussein: in calitate de translator la una dintre ambasadele arabe. Acum Doru Pantazi este la un liceu teologic in Constanta si abia asteapta sa ajunga si el acasa, sa-si vada sora. Nu se stie cat de usor va fi traiul celor doi in Romania. Dar, pentru Nicoleta si Hussein Zahoni, tara noastra reprezinta ""medicamentul"" ce le va scoate din minte, cu timpul, zgomotul bombardamentelor si nesiguranta zilelor fara pace.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.