Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat, ieri, ca 94 de profesori care au supraevaluat lucrarile de la examenul de bacalaureat vor fi sanctionati. Acesta este, spune ministrul, un semnal de alarma ca incepe un proces de moralizare in invataman
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat, ieri, ca 94 de profesori care au supraevaluat lucrarile de la examenul de bacalaureat vor fi sanctionati. Acesta este, spune ministrul, un semnal de alarma ca incepe un proces de moralizare in invatamant. Ministrul a cerut recorectarea a 1839 de lucrari de la opt licee din opt judete. S-a constatat ca 16 procente dintre acestea sunt supraevaluate. De asemenea, a facut un apel catre studenti pentru a-l ajuta la inlaturarea din sistem a profesorilor care cer spaga.

Ministerul Educatiei a decis sanctionarea a 94 de profesori, dintre care 14 este posibil sa isi piarda locul de munca, pentru ca lucrarile corectate de acestia au fost supraevaluate cu 3,5 pana la 4,5 puncte. 48 de profesori vor avea salariul scazut cu pana la 15 la suta pentru o perioada de cateva luni, iar trei ani nu vor mai avea dreptul sa participe la examenele nationale. Profesorii care au dat pe nedrept note mari elevilor care au susti-
nut anul acesta testele nationale sau bacalaureatul vor fi sanctionati. Decizia a fost luata de ministrul Educatiei Mihail Hardau, ieri, ca efect a descoperirii a unor lucrari supraevaluate.
Acest lucru este, in opinia sa, inacceptabil. La primele, subiectele de la istorie au ajuns, inainte de examen, la jurnalisti care au reusit sa intre in sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare fara sa fie legitimati. Ei s-au dat drept inspectori din judetul Dambovita, delegati sa ridice subiectele. In ceea ce priveste subiectele de la bacalaureat, o jurnalista din presa centrala a anuntat, in seara premergatoare exa-
menului, ca a cumparat cu 50 de lei noi variantele la limba si literatura romana.
In alta ordine de idei Mihail Hardau, a facut un apel catre studenti pentru a-l ajuta la inlaturarea din sistem a profesorilor care cer spaga.
"Atentionez universitatile ca, pana la inceputul noului an universitar, fiecare cadru didactic trebuie sa depuna declaratia privind venitul castigat in 2005 si in 2006. Este imoral ca veniturile din invatamant sa depaseasca cel mai elementar bun simt".
De asemenea, el a spus ca va da ordin ca toate persoanele din minister care desfasoara activitati si in alte institutii sa se decida unde vor sa lucreze.
Nu in ultimul rand, Mihail Hardau si-a exprimat opinia ca invatamantul trebuie facut dupa nevoile societatii. "Se face totul dupa profesori, nu este in regula".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.