In Romania, numarul pensionarilor este de aproape sase milioane. Durata medie de varsta ca si speranta de viata a crescut, in Romania, de la 42,01 ani, in 1936, la 60,76, in anii '75, pana la 69,02, in anul 2000. Poate sa fie o explicatie a numarulu
In Romania, numarul pensionarilor este de aproape sase milioane. Durata medie de varsta ca si speranta de viata a crescut, in Romania, de la 42,01 ani, in 1936, la 60,76, in anii '75, pana la 69,02, in anul 2000. Poate sa fie o explicatie a numarului mare de varstnici din Romania.

Implicatiile cresterii numarului de varstnici sunt impresionante in mai multe planuri: economic, patologic, medical. Este fundamentala atitudinea societatii fata de acest segment al populatiei, grija pe care o manifesta prin organismele guvernamentale abilitate sa sprijine prin masuri legislative si chiar societatea civila care este segmentul cel mai reprezentativ pentru opinia publica romaneasca. Se poate constata ca masurile adoptate de guvernanti in sprijinul pensionarilor nu au izbutit sa determine o imbunatatire in viata de zi cu zi a acestei categorii de populatie, majoritatea continuand sa fie supusa unor severe privatiuni ca urmare a cresterii preturilor la alimentele de baza si la principalele servicii de care depinde calitatea vietii lor: electricitate, apa curenta, caldura.

In timpul verii, multi pensionari se retrag ca „fiii satului“ la vatra de unde se trag, merg la rude la tara unde foarte multi dau o mana de ajutor in gospodariile rurale. Unii isi fac obisnuita cura balneara si de aer pentru revigorarea organismului. In aceasta situatie, multi dintre pensionari ar opta pentru o varianta mai buna decat incasarea pensiei la domiciliu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.