In asteptarea votului din Legislativul ucrainean, reunit ieri pentru a se pronunta asupra candidatului lui Viktor Ianukovici la sefia Executivului de la Kiev, fosta tabara portocalie nu a ezitat sa isi exprime nemultumirea fata de nominalizarea acest
In asteptarea votului din Legislativul ucrainean, reunit ieri pentru a se pronunta asupra candidatului lui Viktor Ianukovici la sefia Executivului de la Kiev, fosta tabara portocalie nu a ezitat sa isi exprime nemultumirea fata de nominalizarea acestuia de catre presedintele Viktor Iuscenko. Consiliul regional Lvov s-a adresat, in acest sens, sefului statului ucrainean, anuntandu-l ca nu va accepta un Guvern condus de liderul Partidului pro-rus al Regiunilor, transmite Rompres. Potrivit unui mesaj adoptat, joi, in cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului, comunitatea locala s-a declarat "indusa in eroare" de liderul de la Kiev, solicitand "declansarea imediata a unui proces de creare a unei forte national-democratice unice, sub conducerea Iuliei Timosenko". Desi "sustinatori ferventi ai Revolutiei Portocalii", care l-a propulsat, la sfarsitul lui 2004, pe Iuscenko la conducerea Ucrainei, responsabilii americani au afirmat ca sunt pregatiti sa colaboreze cu noul premier ucrainean, Viktor Ianukovici. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american a apreciat, de altfel, intoarcerea lui Viktor Ianukovici in functia pe care a ocupat-o in perioada 2002 - 2004 drept semn al unui proces democratic normal. Noul premier a fost numit in functie "conform prevederilor Constitutiei ucrainene", a afirmat, joi, Sean McCormack, citat de Mediafax, apreciind ca este prea devreme pentru a afirma daca aderarea Ucrainei la NATO, prevazuta pentru 2008, va fi sau nu amanata. Presedintele Iuscenko a semnat, saptamana aceasta, un acord de uniune nationala cu partidele pro-ruse, document care va complica o eventuala aderare a Kievului la NATO, asupra careia cele doua tabere au viziuni diferite. Potrivit documentului, integrarea nord-atlantica, prioritara pentru liderul de la Kiev, insa combatuta de formatiunile pro-moscovite, nu va putea fi decisa decat in urma organizarii unui referendum pe aceasta tema. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.