Se pare ca scanteile ramase in urma scandalului referitor la privatizarea pe active a unor societati de renume l-au bagat pe presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, in priza, acesta demitand, in numai o zi, c

Se pare ca scanteile ramase in urma scandalului referitor la privatizarea pe active a unor societati de renume l-au bagat pe presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, in priza, acesta demitand, in numai o zi, cinci dintre directorii societatilor comerciale aflate in portofoliul AVAS.
Astfel, potrivit AVAS, au fost demisi directorii societatilor Aversa, Imod, Institutului National al Sticlei, Rami Dacia din Bucuresti si Terom Iasi. In urma deciziei presedintelui AVAS, potrivit liderilor sindicali, se exclude intentia acestuia de a incepe o serie de demiteri a oamenilor care nu-i convin. "Cel putin in ceea ce priveste Aversa, Orasanu cred ca a luat o decizie corecta. Directorul societatii era un manager foarte slab.
In principiu, cei demisi de Orasanu cred ca si-au meritat soarta", ne-a spus Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Deficiente manageriale

Potrivit AVAS, directorul societatii Aversa, Stelica Constantin Barna, se face vinovat de 11 deficiente manageriale, cuprinse in raportul de control, intre care achizitia unor bunuri sub forma mascata a "custodiei" de marfuri, angajarea unor plati cu scadente viitoare in conditiile in care exista riscul ca biletele la ordin si filele CEC sa ramana fara acoperire, iar societatea sa ajunga la Centrala Incidentelor de Plati. AVAS precizeaza ca Directia de control a mai sesizat disfunctionalitati in desfasurarea organizarii si urmaririi productiei, precum si nereguli si paralelisme in evidenta operativa si financiar-contabila.
Desi societatea avea grave probleme financiare, directorul Stelica Constantin Barna a aprobat efectuarea unor plati catre furnizori pentru unele produse ale caror preturi de achizitie au fost mai mari decat cele practicate pe piata, precum si efectuarea unor plati pentru produse care nu erau de stricta necesitate - autoturism de lux, telefoane mobile si aparate electrocasnice pe care le foloseau in interes personal.
Toate aceste achizitii au fost facute in conditiile in care societatea are nevoie acuta de investitii.

Avertismente

De asemenea, directorul societatii Rami Dacia, Dumitru Fricosu, a fost demis pentru management defectuos care a condus la un regres continuu al situatiei economice a societatii, incalcarea in nenumarate randuri a hotararilor Consiliului de Administratie, cumparand ilegal echipament de protectie cu preturi peste cele de pe piata, in valoare de aproximativ 100.000 lei.
Dumitru Fricosu a ridicat 5.000 lei din casieria societatii si 8.500 lei din contul bancar doar cu semnatura sa, fara ca aceste sume sa fie justificate ulterior. In plus, sub diverse pretexte alti directori tergiverseaza transmiterea catre AVAS a documentatiei necesare pentru intocmirea caietului de sarcini necesar pregatirii procesului de privatizare. "Ii avertizez public pe Dumitru Curecheriu, directorul societatii Termoproiect SA Iasi, pe Paul Cursaru, directorul Arcadia 2000 Bucuresti, pe Ioan Giurculet, directorul Orlatex Sibiu, si pe Teban Andronic, directorul Apollo Deva, sa urgenteze finalizarea dosarelor de prezentare a societatilor in vederea privatizarii.
Stagnarea acestui proces este de natura sa inrautateasca situatia economico-financiara a societatilor si sa intarzie privatizarea acestora.
Nu va mai exista un al doilea avertisment. AVAS nu mai tolereaza proasta administrare a societatilor comerciale sau tergiversarea nejustificata a privatizarii", a declarat Razvan Orasanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.