De curand presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca nu este interesat de "aceasta mica grupare care se numeste UCM" (Uniunea Civica Maghiara). Sigur de sine, Marko Bela a declarat ca UCM nu reprezinta un pericol pentru UDMR, aratand ca de fiecare d
De curand presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca nu este interesat de "aceasta mica grupare care se numeste UCM" (Uniunea Civica Maghiara). Sigur de sine, Marko Bela a declarat ca UCM nu reprezinta un pericol pentru UDMR, aratand ca de fiecare data, in preajma alegerilor, au existat alte partide ale maghiarilor care au incercat sa rupa din electoratul Uniunii. "Nu ma intereseaza UCM. Ceea ce ma intereseaza sunt membrii comunitatii maghiare care sunt nemultumiti de politica UDMR. Acestia sunt putini, dar opinia lor ma intereseaza", a mai spus Marko Bela.
Siguranta afisata de primus-inter pares al maghiarilor din Romania miroase ciudat. Practic, de zece ani de zile UDMR se afla la guvernare in Romania - intr-o forma sau alta de colaborare cu puterea. Totusi participarea continua la guvernare nu-l impiedica pe Marko Bela sa afirme raspicat - alaturi de alti corifei ai sai - ca Guvernul Romaniei (acelasi din care fac parte) intr-un mod paradoxal discrimineaza maghiarii.
Monopolul impus de UDMR in reprezentarea politica a comunitatii maghiare din Romania are la baza crearea si dezvoltarea unui sistem de control asupra informatiilor publice vehiculate in mediul maghiar. Pentru a ramane la putere UDMR a inventat instrumente politico- financiare care ii asigura controlul informatiilor si opiniilor vehiculate in comunitatea maghiara, dictand astfel agenda publica a minoritatii maghiare. Concluzia este simpla: UDMR castiga toate alegerile, varfurile acestei asociatii culturale devenind prosperi oameni de afaceri.
Primul mijloc de mentinerea a monopolului politic al UDMR este impunerea controlului asupra sistemului de sprijin financiar al presei de limba maghiara din Romania. Fundatiile care administreaza fondurile publice (romane si ungare) - Communitas, Illyes, Fondul Pamantului Natal, Janovics Jeno (care va infiinta televiziunea maghiara din Transilvania) sunt conduse sau controlate in exclusivitate de lideri UDMR ca Marko Bela, Takacs Csaba, Verestoy Attila sau Zsolt Nagy.
Cotidianul "Uj Magyar Szo", editat de "Scripta", apartinand senatorului si omului de afaceri Verestoy Attila este se afla pe primul loc in topul finantarilor. In 2005 "Uj Magyar Szo" a primit o sponsorizare de 1,2 miliarde lei de la Fundatia Communitas, in conditiile in care suma totala destinata presei maghiare era de 5,2 miliarde lei. Pentru comparatie, cotidianul Kronika - critic la adresa UDMR - a primit doar 50 milioane lei.
O a doua modalitate de mentinere a influentei UDMR este reprezentata de crearea de instrumente pentru subordonarea politica a mass-media maghiara prin intermediul institutiilor de stat aflate sub controlul politicienilor membri UDMR. Aceasta asociatie culturala cu activitate politica pare ca are o apetenta deosebita pentru institutiile care controleaza si reglementeaza piata audio-vizuala din Romania. Prin preluarea ministerului Comunicatiilor si tehnologiei Informatiilor (dublat de vice-presedintia Consiliului National al Audio-vizualului) UDMR controleaza practic piata media electronica de limba maghiara.
Adevaratul campion in jongleriile de control a fondurilor care se indreapta catre presa de limba maghiara este Zsolt Nagy. In calitate de ministru al comunicatiilor in Romania semneaza cu Ungaria memorandumuri de colaborare. Dupa care, acelasi Zsolt Nagy - de data aceasta in calitate de membru al unei asociatii de la Budapesta "Organizatia pentru Societatea Informationala a Maghiarilor" - beneficiaza de fondurile acordate de Guvernul maghiar pentru implementarea proiectelor semnate cu primul Zsolt Nagy - ministrul de la Bucuresti. O dedublare cat se poate de productiva.
Monopolul politic al UDMR creeaza impresia ca maghiarii din Romania nu prea au orientari politice - desi se sustine ca UDMR cuprinde toate curentele politice posibile (o realizare politologica extraordinara si unica in intreaga lume).
In plus, reprezentantii politici monopolisti (pana in prezent) ai concetatenilor maghiari nu au reusit pana in prezent sa se impace cu trecutul de colaborare cu Securitatea. Barfe cu trei urechi sustin ca printre dosarele celor 29 de politicieni care au fost scoase de curand de la strict secret se gaseste si cel al lui Verestoy Attila. Mai mult, Csibi Istvan acuza o cabala UDMR - PSD care ar fi responsabila de punerea sa sub acuzare pentru a-l impiedica sa se implice in politica. Cateva lucruri sunt clare: activitatea politica a UDMR este una opaca si monopolista - datorita in mare masura controlarii mass-media si resurselor financiare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.