Ulcerul gastroduodenal este o boala destul de frecventa survenind pana la 15% din populatie. Ea consta in pierdere de substanta afectand mucoasa, submucoasa si stratul muscular ale teritoriilor tubului digestiv supuse actiunii peptice a sucului gast
Ulcerul gastroduodenal este o boala destul de frecventa survenind pana la 15% din populatie. Ea consta in pierdere de substanta afectand mucoasa, submucoasa si stratul muscular ale teritoriilor tubului digestiv supuse actiunii peptice a sucului gastric. Pe masura ce boala inainteaza in varsta, apar complicatii: cand craterul ulceros cu fenomenele inflamatoare supraadaugate cuprinde straturile profunde ale regiunii afectate, apare obstructia pilorului cu o prima consecinta slabirea in greutate.

Alta complicatie este perforatia, insotita de dureri abdominale caracteristice: foarte intense, cu aparare musculara, abdomen dur de „lemn“, puls rapid peste 100 pe minut. Diagnosticul se face clinic si radiologic prin imagini caracteristice, „niveluri hidroaerice“, impunand interventie chirurgicala de urgenta.

Hemoragia, complicatie frecventa, consta in hematemeze - varsaturi cu sange ca „zatul“ de cafea - sau eliminarea unor scaune negre ca pacura, lucioase, denumite melene, insotite, atunci cand cantitatea de sange pierdut este mare, de cresterea frecventa a pulsului, scaderea TA, lipotimie. Stenoza pilorica, hemoragia repetata de trei ori sau masiva si perforatia sunt indicatii chirurgicale absolute.

Alimentatia permisa va fi alcatuita din:
laptele dulce (pe cantar), asociat cu ceai, cu cafea de orz, urda, cas proaspat, branza de vaci proaspata (pe cantar);

ouale fierte moi, ochiuri romanesti, omleta dietetica, in preparate cu lapte s.a.;

carne de la pasare, vitel, peste slab sub forma de rasol (fiert de la rece), tocata si fiarta (perisoare fierte la aburi);


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.