La 14 august 1930, un oarecare T. publica un Jurnal despre ceea ce a trait el mergand in vilegiatura intr-o statiune romaneasca. In locul unei insemnari saptamanale, transcriu Jurnalul unui vilegiaturist gasit pe nisipul unei cunoscute plaje

La 14 august 1930, un oarecare T. publica un
Jurnal despre ceea ce
a trait el mergand in
vilegiatura intr-o statiune romaneasca.

In locul unei insemnari saptamanale, transcriu Jurnalul unui vilegiaturist gasit pe nisipul unei cunoscute plaje de la noi...
""LUNI. - Am ajuns cu bine. Cateva bataturi strivite; un pantalon sfasiat de catelul unei doamne pe care mi-l recomanda tot drumul drept «bunatatea personificata», un colet cu bagaje disparut pe la Medgidia; - incolo mai nimic. I-am spus nevestei: mai comod calatoresti la Polul Nord; dar ce sa-i faci? Rabda omul, ca da€™aiaa€™i roman... (...)
MARTI. - Am gasit casa, masa si - daca nu eram insurat - si nevasta. Deabea mi-am desfacut bagajele si m-am pomenit cu un maldar de chitanti de plata: vilegiatura, taxa comunala, muzica, lumina si o «nota suplimentara» pentru o canapea pusa pe coridorul vilei. (...) Am iesit astazi pe promenada. Cunoscutii ma intreaba fiecare in parte: cand am venit, cand plec, unde stau, ce mananc si cat platesc. Ca sa scap pentru ziua de maine de raspunsurile stereotipe, le-am scris pe toate pe o bucata de carton; voi purta cartonul la butoniera si astfel voi fi maine salvat.
MIERCURI - Lacul Tekirghiol este facator de minuni. Zeci de mii de oameni datoreaza sanatatea acestui namol miraculos. Ultima minune a fost savarsita acum cateva zile. Vilegiaturistii povestesc ca un bucurestean, ramas fara nici un ban, pe urma ieftinitatii traiului, a incercat urmatoarea experienta: si-a uns seara cu namol portofelul. Cand s-a sculat dimineata l-a gasit plin de bancnote. Aceasta explica intrebuintarea namolului contra oricarei boli. Am protestat contra unei asemenea glume. Dar povestitorul mi-a ripostat ca «asta nu-i nimic», la alte statiuni din strainatate sunt oameni platiti sa poarte carje pentru reclama statiunei si cari, dupa catva timp, asvarla carjile si povestesc minuni.
JOI. - Cura de soare, de mare si de namol imi prieste de minune. Sunt deopotriva de parlit la fata si la portofel. Pe plaja astazi, flirt in maiouri. Pe nisip, flirtul are avantajul ca nu le poate pacali: vezi femeia in toata sinceritatea formelor. In general, femei frumoase; unele stralucesc printr-o incetatenita lipsa de pudoare. La apostrofa unei batraioare, o domnisoara a raspuns asa, ca sa se auda cativa kilometri: Afla, doamna, ca nu pot face cura de soare in redingota. (...)
VINERI. - Lumea face haz la «ghiol» de singurul om care socotia mai zilele trecute toate preturile ridicole: am camera - spunea necunoscutul - aproape gratis; masa mai-mai pe nimic; ma costa o mie de lei pe zi, dar ce-i aia o mie de lei? In urma s-a dovedit ca acest unic vilegiaturist multumit de eftinatatea traiului in statiune era... un falsificator de bancnote. (...)
SAMBATA. - La Cazino, un incident. Comisarul de politie apostrofeaza un vilegiaturist care, in maiou, s-a rezimat de un pom si sade asa, nostalgic de multa vreme. - Ce stai, domnule, asa? Nu vezi ordonanta care opreste circulatia in pielea goala? Ce umbli asa? - As umbla, dle, imbracat; dar crede-ma: am venit pentru cateva zile si m-au desbracat restauratorii.
DUMINICA. - Seara am fost la hotelul bailor la o sedinta de hipnotism si «magnetism uman». Noaptea am visat lucruri extraordinare: se facea ca statiunea incapuse pe mana unor oameni de isprava, ca in locul aventurierilor venisera negustori cu raspundere, ca toate fetele batrane devenisera tinere si ca medicii statiunii gasisera formula ca orice bolnav sa se poata face bine in sapte zile..."" T.

""Una din chestiunile cele mai discutate in ultimii ani este aceea a slabirii.
Moda impune femeilor sa aibe o silueta zvelta, fina si avantul sportiv face
ca si barbatii sa doreasca sa aibe o talie bine cambrata.
Din nenorocire insa, mai multi din marii pontifi ai medicinii s-au ridicat hotarat contra tendintei generale de a slabi. Totusi, slabirea este necesara la o anumita varsta, deoarece grasimea ingreuneaza mult la unele persoane functiunile fiziologice, asta fara sa mai vorbim de ingrasarea anormala care se observa destul de des chiar la persoane tinere"" -
Ilustratiunea Romana, 14 august 1930, dr. Emanoil Dorna


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.