"Este si problema fiecaruia dintre noi de a avea un acces decent, atractiv, (auto)critic, bine documentat, in spiritul ecumenic la imensele valori culturale aflate in manastiri"
Vacanta aceasta mi-a adus aminte din nou de surprizele pe care ti le
"Este si problema fiecaruia dintre noi de a avea un acces decent, atractiv, (auto)critic, bine documentat, in spiritul ecumenic la imensele valori culturale aflate in manastiri"
Vacanta aceasta mi-a adus aminte din nou de surprizele pe care ti le poate oferi calatoria la manastirile din tara. Pentru inceput, voi evoca ceea ce mi s-a intamplat acum cativa ani. Eram la inceput de vara in Iasi, insotind-o pe autoarea cartii "Simbolismul corpului uman", doamna Annick de Souzenelle. Inainte de a parasi Iasiul am mai gasit ragazul, iar Annick de Souzenelle puterea si curiozitatea (caci se apropia pe atunci de varsta de 80 de ani) sa poposim la doua manastiri de pe colinele orasului. Intr-una dintre acestea, fiind in biserica deja, ne-a intampinat un calugar, tot in varsta, care, fara alta introducere, s-a rastit la invitata mea din Franta apostrofand-o ca poarta la gat un anume sirag de margele Intuind ca este ceva de rau si zambind cu tristete cand a aflat ce anume, Annick de Souzenelle a incercat sa-i explice omului prin mine, caci acesta nu stia vreo limba straina - ca nu este vorba despre o podoaba obisnuita pentru ca elementul central al medalionului este o cruce apartinand traditiei copte. Nici o sansa insa! Incrancenat, calugarul a tinut-o pe-a lui, numai vocea subsemnatului, suficient de ferma, l-a mai potolit spunandu-i si pentru ce se afla venerabila doamna in capitala Moldovei: tocmai venea de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ieseana, unde fusese invitata sa tina o conferinta in fata unei sali pline de profesori si studenti teologi Cartile sale despre traditia crestina o facusera celebra, iar in Romania mai fusese invitata sa conferentieze la Teologie la Sibiu si la Bucuresti, dar si in fata medicilor ori antropologilor din Capitala si Timisoara Fara a comenta mai mult incidentul cu pricina, ne-am indreptat spre aeroport fiindca din Bucuresti urma sa facem imediat a doua zi un pelerinaj pe la manastirile de pe Valea Oltului una dintre putinele zone romanesti incarcate de sacralitatea crestina pe care nu le vizitase. In cea din urma zi a calatoriei, ne-am oprit la o ultima manastire unde, tot in biserica, Annick de Souzenelle a fost abordata de o calugarita care avea chef de vorba (tot prin translator). Cati ani ai? Aproape 80 Pai eu numai de 60 de ani sunt in manastire, incepand de la 18 ani, spuse maicuta cu bucurie in glas, s.a.m.d. La un moment dat, spre stupoarea mea, maicuta intinde mana spre medalionul frantuzoaicei si-i spune ca-i place si-l gaseste foarte interesant! Fara a avea cultura necesara a-l decripta, batrana calugarita a apreciat medalionul cu sinceritate si naturalete, trecand peste exigentele canoanelor care spun, intr-adevar, ca podoabele sunt o povara pentru crestinii aflati pe o cale mai aspra. Precum calatoria noastra, cercul se inchisese.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.