Ieri, BNR a aliniat dobanda de referinta la cea de politica monetara, crescand-o de la 8,50 la 8,75%.
In perioada aprilie - august 2005, rata dobanzii de politica monetara, practicata de BNR la sterilizarea excedentului de moneda nationala din
Ieri, BNR a aliniat dobanda de referinta la cea de politica monetara, crescand-o de la 8,50 la 8,75%.
In perioada aprilie - august 2005, rata dobanzii de politica monetara, practicata de BNR la sterilizarea excedentului de moneda nationala din piata, se situa la 12,5%. Dupa o prima scadere la 8,50%, dobanda a coborat in intervalul septembrie 2005 - februarie curent la 7,50%.
Nivelul scazut al dobanzii a stimulat mult creditarea, implicit consumul, dar a avut ca efect advers cresterea perspectivelor inflatiei si reducerea nivelului depozitelor populatiei la banci, avand in vedere ca randamentele obtinute si impozitul pe dobanzi reducea semnificativ castigul obtinut la economiile plasate.
Din februarie, BNR a trecut la un nou palier al politicii sale monetare. In lipsa emisiunilor de bonuri de Tezaur, Finantele renuntand, din septembrie trecut, la imprumuturile de pe piata interna, BNR a fost nevoita sa ofere bancilor un mod de plasament al excedentului de moneda nationala, aparut in urma intrarilor de capitaluri speculative, care se ridica la 2,5 - 3 miliarde euro, conform declaratiilor oficialilor bancii centrale.
Dobanda de politica monetara a urcat in februarie de la 7,50 la 8,50%, moment in care BNR a inceput sa organizeze constant licitatii saptamanale de depozite cu scadenta la o luna si o data pe luna a oferit bancilor posibilitatea de a plasa in certificate de depozit cu scadenta la trei luni.
Masura BNR a impulsionat majorarea dobanzilor la depozite, ceea ce a condus la cresterea economisirii in banci. Dar mai era necesara o noua masura. Aceea de a stopa expansiunea creditului, care din motor al cresterii economice a devenit o problema pentru inflatie. Astfel ca la sfarsitul lui iunie a fost decisa o noua majorare a dobanzii de sterilizare la 8,75%, in paralel cu o majorare a rezervelor minime lunare obligatorii ale bancilor de la 16 la 20%.
Ramane de vazut ce se va intampla la intalnirea de saptamana viitoare a conducerii BNR. Surse din piata considera ca este posibil ca dobanda de interventie sa fie majorata din nou, la 9 sau chiar 9,25%, in paralel cu o noua majorare a rezervei minime obligatorii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.