Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) are de recuperat 5 miliarde de dolari de la zeci de mii de debitori. In portofoliul AVAS sunt peste 73.000 de datornici, cei mai importanti fiind din sectorul bancar si petrolier. Sansele de rec

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) are de recuperat 5 miliarde de dolari de la zeci de mii de debitori. In portofoliul AVAS sunt peste 73.000 de datornici, cei mai importanti fiind din sectorul bancar si petrolier. Sansele de recuperare a datoriilor sunt minime, in opt luni abia daca s-au recuperat 100 de milioane de dolari. Ca solutie, AVAS intentioneaza privatizarea in cursul acestui an a 120 de societati comerciale.

"Luna trecuta a fost cea mai buna luna de recuperari din istoria AVAS. Am recuperat circa 30 de milioane de euro intr-o singura luna, o suma apreciabila, si ne straduim pe cat posibil sa recuperam cat de mult este cu putinta din creantele fiscale pe care le avem si din creantele Bancorex.
Va spun doar intr-o singura cifra: Price Water House Coopers a facut un audit la inceput, ne-a dat sanse in 1999 sa recuperam 15% din sumele pe care le-am preluat. Recuperarile de multe ori depasesc 50% si in cateva cazuri exceptionale sunt aproape in totalitate recuperate", a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS. De asemenea, presedintele AVAS a precizat ca o buna parte din datorii nu au avut in spate nici un fel de garantie. Acesta a dat ca exemplu Bancorexul, care a dat faliment tocmai pentru ca respectivele credite nu au avut bunuri urmaribile.

Majoritatea privatizarilor esueaza din cauza protestelor sindicalistilor
Dintre cele 120 de societati cu datorii la stat, primele patru sunt Tractorul si Rulmentul din Brasov, Nitramonia Fagaras si Electroputere Craiova. Cele patru sunt un exemplu elocvent al intereselor diverse care nu au facut altceva decat sa le condamne la pierderi si datorii uriase.
Societatea Tractorul inregistra la sfarsitul lunii iunie, pierderi de 70 milioane de lei si datorii de peste 747 milioane de lei. Uzina este la a cincea incercare de privatizare, negocierile fiind intrerupte din cauza sindicalistilor, speriati de perspectivele disponibilizarilor de personal. Furnizorii au anuntat ca vor decupla alimentarea cu energie din cauza restantelor la plata facturilor. In cazul Tractorul, Orasanu a spus ca solutia este una foarte clara, cu doua componente importante: o componenta sociala, ceea ce inseamna acompaniamentul salariatilor si masura legata de privatizarea modulului viabil, a ceea ce este viabil in continuare, fabrica de tractoare din cadrul Tractorul Brasov."Luna trecuta a fost cea mai buna luna de recuperari din istoria AVAS. Am recuperat circa 30 de milioane de euro intr-o singura luna, o suma apreciabila, si ne straduim pe cat posibil sa recuperam cat de mult este cu putinta din creantele fiscale pe care le avem si din creantele Bancorex.
Va spun doar intr-o singura cifra: Price Water House Coopers a facut un audit la inceput, ne-a dat sanse in 1999 sa recuperam 15% din sumele pe care le-am preluat. Recuperarile de multe ori depasesc 50% si in cateva cazuri exceptionale sunt aproape in totalitate recuperate", a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.