Doi dintre cei sapte copii ai sirianului Omar Hayssam au incercat sa paraseasca tara, in noaptea de joi spre vineri, insa au fost opriti pe aeroportul Henri Coanda, intrucat nu indeplineau conditiile necesare pentru a pleca din Romania. Potrivit Insp
Doi dintre cei sapte copii ai sirianului Omar Hayssam au incercat sa paraseasca tara, in noaptea de joi spre vineri, insa au fost opriti pe aeroportul Henri Coanda, intrucat nu indeplineau conditiile necesare pentru a pleca din Romania. Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in jurul orei 3.00, la punctul de trecere a frotierei Aeroport Bucuresti-Henri Coanda s-au prezentat pentru a iesi din tara, cu o cursa aeriana in directia Damasc, doi dintre fiii lui Hayssam, in varsta de 14 si, respectiv 16 ani, ambii cetateni romani. Cei doi minori erau insotiti de mama lor, Adela Omar, care insa nu intentiona sa paraseasca Romania.
Cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice, politistii de frontiera au constatat ca cei doi minori, care nu au interdictie de a parasi tara, nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate, conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Concret, politistii de frontiera au stabilit dupa ce au analizat declaratiile notariale prezentate de fiii lui Omar ca cea prin care era exprimat acordul mamei corespunde prevederilor legale, in timp ce declaratia prin care era exprimat acordul tatalui, data in 14 iunie, nu putea fi luata in considerare intrucat nu era precizata persoana care urma sa ii insoteasca pe cei doi minori si nici nu era prevazut statul in care acestia urmau sa se deplaseze. Astfel, declaratia Adelei Omar, semnata in urma cu doua zile, preciza ca minorii pot parasi tara "insotiti de unul dintre parinti sau de un reprezentant legal al companiei transportatoare" si avea trecuta destinatia Damasc. In schimb, declaratia lui Omar Hayysam mentiona ca minorii pot iesi din tara "insotiti de unul dintre parinti, fie neinsotiti" si nu avea consemnata destinatia. Ambele declaratii au fost luate de anchetatorii care verifica modul in care Omar a reusit sa fuga din Romania. Trebuie mentionat ca procura lui Omar Hayssam a fost semnata in 14 iunie, data la care sirianul fusese citat la Curtea de Apel unde insa nu s-a prezentat.
La bunici
Adela Omar sustine ca cei doi copii urmau sa plece la bunica lor in Siria si ca aceasta calatorie fusese planificata de foarte multa vreme, documentul de aprobare din partea parintilor fiind intocmit dupa terminarea scolii. "Copiii s-au dus aproape in fiecare an la bunicii lor, in Siria, si asta aveau de gand sa faca si acum. Noi am obtinut hartia de la notar care fusese semnata chiar de tatal lor la terminarea scolii, dar am fost tot timpul ocupati, ba cu operatia sotului meu, ba cu nebunia care a urmat si am tot amanat plecarea. Nu aveam ce sa le mai spunem acum copiilor, pentru ca ne tot intrebau de ce nu pot pleca. Hartia nu avea termen de valabilitate si ne-am hotarat saptamana aceasta in privinta calatoriei", a declarat Adela Omar. Sotia sirianului s-a plans ca nu intelege de ce se face atata valva in jurul plecarii copiilor, mai ales ca sunt minori, nu exista nici o interdictie imporiva lor si nu li se poate ingradi acest drept. Adela Omar a tinut sa precizeze ca sotul ei a semnat declaratia notariala la Institutul Oncologic unde acesta era internat.
La randul ei, cumnata lui Omar Hayssam, Carmen Omar, a declarat ca cei doi fii ai omului de afaceri vroiau initial sa plece in vacanta in Dubai, cu niste prieteni, dar ca s-au razgandit si-au vrut sa petreaca vara cu bunicii lor in Siria. "Erau insotiti de un coleg de la Scoala Libaneza. Vroiau sa se duca in vacanta in Siria, la bunicii lor. Dupa aceea si-au exprimat dorinta de a se duce la mare in partea asiatica a Turciei, Antalya", a spus, citata de Newsin, Carmen Omar. "Ei nu aveau decat acceptul mamei lor, Adela Omar. In cazul tatalui sau trebuie sa scoatem o hotarare oficiala de disparitie. Vom face demersuri pentru obtinerea acestei hotarari in perioada urmatoare", a mai declarat aceasta. Carmen Omar spera ca cei doi copii sa-si poata vizita bunicii din Siria pana in luna septembrie cand trebuie sa se intoarca la scoala pentru a sustine examenele.
O alta varianta
Purtatorul de cuvant al lui Omar Hayssam, Mihai Ghenghea, a prezentat insa o alta varianta precizand ca cei doi copii plecau in vacanta la mare, impreuna cu un grup de colegi. "Cei doi copii ai lui Omar plecau in vacanta impreuna cu un grup de colegi, la mare. Datorita faptului ca declaratia notariala a tatalui lor (prin care acesta isi exprima acordul ca cei doi minori sa calatoreasca in strainatate) era incompleta, autoritatile vamale ale aeroportului Henri Coanda le-au respins celor doi accesul pentru imbarcare. In aceeasi situatie s-au mai aflat doi dintre membrii grupului, colegi de clasa cu cei doi copii", a precizat Mihai Ghenghea. Purtatorul de cuvant sustine ca excursia in care ar fi trebuit sa plece cei doi fii ai lui Omar fusese planificata inca din luna iunie.
In ceea ce priveste declaratia notariala a lui Hayssam, Ghenghea a mai mentionat ca aceasta va fi revizuita, astfel incat cei doi minori vor pleca, zilele urmatoare, in Siria. Mihai Ghenghea a precizat ca familia Omar urmeaza sa initieze niste proceduri speciale, in instanta, care sa le permita copiilor sa plece doar cu adeverinta mamei si un act care sa sutina ca acceptul tatalui este imposibil, el fiind disparut. Totusi, conform specalistilor Omar nu va putea fi dat disparut mai devreme de sase luni, perioada in care autoritatile trebuie sa-l caute. Astfel copiii sirianului nu vor putea parasi Romania mai devreme de sase luni.
Prevederile legii
Conform Legii 248/2005, "cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali".
De asemenea, organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri: "minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv".
Generalul Pitulescu: O etapa din planul lui Omar
Fostul sef al Politiei Romane, generalul in rezerva Ion Pitulescu, considera ca plecarea copiilor lui Omar Hayssam din Romania face parte din planul pus la cale de sirian. Ion Pitulescu sustine ca Omar ar putea fi in siguranta acum, undeva in Siria ori in Sudan, si ca incearca sa-si reintregeasca familia. Astfel, plecarea copiilor la bunici, in Damasc, nu ar fi fost altceva decat o excursie dus, iar in cazul in care reusea, planul continua cu celelalte rude aflate in Romania. "Pentru mine este clar ca Omar Hayssam este agent al serviciilor secrete. Este cetatean sirian, astfel ca este posibil sa se afle chiar in Siria si nici vorba ca cineva sa-l scoata de acolo. La fel de bine ar putea sa fie in <<patria teroristilor>>, Sudan", a declarat, citat de Newsin, Ion Pitulescu. Generalul a mai spus ca, spre norocul autoritatilor romane, planul are hibe, dovada fiind declaratia notariala incompleta a lui Omar Hayssam.
Nastase: Hayssam a lucrat cu toate zonele din Securitate
Fostul premier al Romaniei sustine ca Omar Hayssam a lucrat cu toate zonele din Securitate si cu alte servicii secrete din strainatate. "Pe Omar Hayssam nu l-am inventat noi, cei din PSD. El a lucrat cu toate zonele din Securitate si cu alte servicii secrete din strainatate", a declarat Adrian Nastase. Ex-liderul PSD a mai precizat ca sirianul a fost lasat sa plece din tara de actuala putere. "Si, de fapt, actuala putere l-a lasat sa plece pe Omar Hayssam, nu PSD", a mai spus Nastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.