Desfasurandu-si activitatea mai intai in cadrul Institutului de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" al Academiei Romane si apoi la Muzeul Literaturii Romane, Simona Cioculescu a dobandit prestigiul unei eminente cercetatoare a fondurilor de bib
Desfasurandu-si activitatea mai intai in cadrul Institutului de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" al Academiei Romane si apoi la Muzeul Literaturii Romane, Simona Cioculescu a dobandit prestigiul unei eminente cercetatoare a fondurilor de biblioteca, manuscrise si carti, mai putin cunoscute sau, in mai mare masura, inedite, apartinand scriitorilor nostri reprezentativi, din perioada clasica si contemporana.
Dupa o rodnica si indelungata colaborare la Revista de istorie si teorie literara, Manuscriptum, Romania literara, Caiete critice, Luceafarul, Simona Cioculescu si-a reunit acum substantialele sale contributii in volumul Printre carti si manuscrise, aparut la Editura Muzeul Literaturii Romane. Continutul volumului merita a fi elogios apreciat in primul rand din perspectiva muncii de istoric literar, comparata adesea, pe buna dreptate, cu o munca sisifica, implicand pasiune si minutiozitate, rigoare filologica, precise conexiuni documentare si, desigur, o desavarsita competenta. Fie ca unele aspecte au mai constituit obiectul unor comentarii anterioare, cum este publicistica lui M. Eminescu, fie ca au fost abordate pentru prima data prin propriile sale explorari, Simona Cioculescu aduce puncte de vedere noi, interesante, releva ineditul si semnificatiile lui, contureaza distinct profilul uman si creator al unor scriitori prin descifrarea marturiilor lor autobiografice sau epistolare. In mod obiectiv, Simona Cioculescu intuieste finalitatea reala a publicisticii politice eminesciene si, mai ales, reverberatiile ei actuale. Iata ce scria Eminescu: "Plebea de sus face politica, poporul de jos saraceste si se stinge din zi in zi de multimea greutatilor ce are de purtat pe umerii lui, de greul acestui aparat reprezentativ si administrativ, care nu se potriveste deloc cu trebuintele lui simple". Cu deplin temei, Simona Cioculescu propune o meditatie asupra adevarurilor formulate de Eminescu: "Chiar daca epoca formelor goale, care domneste de douazeci de ani si mai bine in tarile noastre, s-ar putea explica, desi nu justifica, prin cuvantul
epoca de tranzitie
, e evident ca sarcinile cu care tranzitiunea ne-au incarcat cu asupra de masura ne dicteaza in mod serios de-a ne intoarce de pe calea gresita, de-a privi in mod mai limpede necesitatile ei".
Un document tulburator, descoperit de Simona Cioculescu in arhiva personala a lui serban Cioculescu, este testamentul lui Alexandru Macedonski, intitulat Ultime vointe, pe care cercetatoarea il dateaza prin anii 1888-1889, cand poetul trecea printr-o grava criza sufleteasca si materiala, apasat de o saracie lucie, fiind atacat de aproape toata presa romaneasca in urma nefericitei epigrame contra lui Eminescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.